Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η Ιαπωνία ανακαλεί τον πρέσβη της από τη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Σεΐτζι Μαεχάρα ανακοίνωσε σήμερα ότι το Τόκιο θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Μόσχα, ως συνέπεια της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις νήσους Κουρίλες, οι οποίες αποτελούν μήλον της έριδος μεταξύ των δύο χωρών.
«Αποφάσισα να ανακαλέσω προσωρινά τον πρεσβευτή στη Ρωσία, Μασαχάρου Κόνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
Η ένταση ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία κλιμακώθηκε εξαιτίας της χθεσινής επίσκεψης του ρώσου προέδρου σε ένα από τα τέσσερα νησιά του συμπλέγματος που ονομάζονται από το Τόκιο Εδάφη της Βόρειας Ιαπωνίας, διοικούνται από τη Μόσχα, αλλά αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από το Τόκιο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ρώσου προέδρου στις Κουρίλες, που βρίσκονται ανάμεσα στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Το Πεκίνο απορρίπτει τις τριμερείς διαπραγματεύσεις για τις βραχονησίδες
Η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στις συνομιλίες της με την Ιαπωνία για τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες που έχουν φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, από το Ανόι, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον "πρότεινε να γίνουν τριμερείς επίσημες συνομιλίες", υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μα Ζαοξού. "Θέλω να υπογραμμίσω ότι ήταν μόνο μια αμερικανική ιδέα", προσθέτει ο Μα στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου. "Η σινοϊαπωνική διένεξη για τα νησιά Ντιαογιού (στα ιαπωνικά αποκαλούνται Σενκάκου) είναι διμερές ζήτημα", τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η διαμάχη για τις ακατοίκητες βραχονησίδες, οι οποίες ελέγχονται ντε φάκτο από την Ιαπωνία και βρίσκονται σε μια ζώνη όπου ενδεχομένως υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αναζωπυρώθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά τη σύγκρουση ενός κινεζικού αλιευτικού με δύο ακταιωρούς της ιαπωνικής ακτοφυλακής.
αναδημοσίευση απο tvxs.gr