Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η μάχη του Έβρου ξεκίνησε

Ανέλαβαν καθήκοντα οι συνοριοφύλακες της Frontex, μαζί με τους έλληνες συναδέλφους τους, στο κυνήγι των προσφύγων στον Έβρο. Μάλιστα, σε σημερινά δημοσιεύματα, η Ελληνική Αστυνομία επιχαίρει ότι ήδη σημειώνεται μεγάλος αριθμός συλλήψεων. Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο, ενάντια στην παρουσία της Frontex, στις 4 Δεκέμβρη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εκατό Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες άρχισαν χθες περιπολίες και πραγματοποίησαν τις πρώτες συλλήψεις μεταναστών. Σύμφωνα με την Αστυνομία,
τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Ορεστιάδας η είσοδος μεταναστών μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Από προχθές το βράδυ και μέχρι χθες το μεσημέρι που ολοκληρώθηκε η πρώτη βάρδια των μικτών περιπολιών συνελήφθησαν 115 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και σε χώρους κράτησης με τα οχήματα των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων. Οι επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, που έχει και το γενικό πρόσταγμα στην όλη επιχείρηση, αναμένουν τις επόμενες ημέρες περισσότερα αποτελέσματα από τη δράση της δύναμης.
Χθες στο επιχειρησιακό πλάνο συμμετείχαν περίπου εκατό μέλη της δύναμης και αναμένονται τις επόμενες ημέρες να ενταχθούν άλλα 20. Στον νότιο Εβρο και μέχρι την περιοχή των Κήπων ξεκίνησαν επιχειρήσεις στα περάσματα του ποταμού άλλοι 55 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες.
Οι ομάδες της δύναμης σε συνεργασία με τους Ελληνες συνοριοφύλακες - συνδέσμους τους θα αναπτύσσονται καθημερινά επί 2,5 μήνες σε διάφορα σημεία της μεθορίου επί 24ώρου βάσεως. Με θερμικές κάμερες, συστήματα διόπτευσης εντοπίζουν τα άτομα που κινούνται στη συνοριογραμμή και προχωρούν σε ελέγχους. Στην Ορεστιάδα εκτός από τον πλούσιο εξοπλισμό τους διαθέτουν 40 οχήματα (περιπολικά και βαν) και όταν ο καιρός επιτρέπει (χθες επικρατούσε ομίχλη) θα έχουν υποστήριξη από αέρος με ελικόπτερο (της ρουμανικής ομάδας).
Εντωμεταξύ, η Αντρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης προτείνει μια πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο, με αφορμή την παρουσία της Frontex, το Σάββατο 4 Δεκέμβρη. Η πρόταση απευθύνεται στις αντιρατσιστικές συλλογικότητες της πανελλαδικής δικτύωσης, στις αντιρατσιστικές ομάδες και οργανώσεις της πόλης μας και ιδιαίτερα σε όσες συλλογικότητες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. 

Ολόκληρο το άρθρο της Καθημερινής στο http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_05/11/2010_421254