Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Σχέδιο ψηφίσματος κατά της θανατικής ποινής από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ


Ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος κατά της θανατικής ποινής, που χαιρετίστηκε αμέσως από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενέκρινε σήμερα η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το κείμενο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 107 ψήφων υπέρ, έναντι 38 κατά και 36 αποχών. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ψήφισαν κατά.
Η πλειοψηφία εξασφάλισε δύο περισσότερες ψήφους απ΄ό,τι σε μια παρόμοια ψηφοφορία το 2008 και οι αντίθετοι στο ψήφισμα οκτώ ψήφους λιγότερες. Η ψηφοφορία διήρκεσε τρεις ώρες. Το κείμενο προτάθηκε από 90 αντιπροσωπείες.
«Αυτό το τρίτο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης υπέρ ενός μορατόριουμ στις εκτελέσεις είναι ένα νέο κρίσιμο στάδιο στην εκστρατεία που αποσκοπεί να θέσει τέρμα στους προμελετημένους φόνους από το κράτος», υπογράμμισε ο Χοσέ Λουίς Ντίας, εκπρόσωπος στον ΟΗΕ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.
Η Γενική Συνέλευση στο σύνολό της αναμένεται να εγκρίνει το κείμενο το Δεκέμβριο.
Από τη δημιουργία του το 1945, τα Ηνωμένα Έθνη, μόνο οκτώ χώρες κατάργησαν τη θανατική ποινή. Σήμερα, 136 από τα 192 κράτη-μέλη έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή με το νόμο ή στην πράξη, σύμφωνα με την Αμνηστία.
από tvxs.gr