Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση αντιρατσιστικών οργανώσεων με τον υπουργό Υγείας Λοβέρδο για το ζήτημα της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο


Χθες  το πρωί αντιπροσωπεία προσφύγων αλλά και εκπρόσωποι των οργανώσεων Νεολαία ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη-YRE, Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» και Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, καθώς και κάτοικοι του Λαυρίου, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, τον Δήμαρχο Λαυρίου  κ. Λουκά, τον κ. Κατριβάνο και τον διευθυντή του Κέντρου Προσφύγων κ.  Λυρίστη, στο Δημαρχείο Λαυρίου, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα των προσφύγων. Πριν από μερικές εβδομάδες οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι του Κεντρου Υποδοχής Προσφύγων είχαν προχωρήσει σε διαμαρτυρία και κατάληψη του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων. Τριαντα οχτώ πρόσφυγες μεταξύ των οποίων 25 Κούρδοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, και 13 Αφγανοί έκαναν απεργία πείνας με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αίτημα των προσφύγων  ήταν οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ενώ των εργαζόμενων η καταβολή του μισθού του προηγούμενου μήνα. Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο συνιστά το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας σε ολόκληρη την Αττική, το υπουργείο Υγείας δεν έχει υπογράψει την οικονομική σύμβαση για το 2010 με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, χωρίς φαγητό, ιατρική περίθαλψη, βασικά είδη υγιεινής.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης  "Νεολαία ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη YRE"
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι:
1) Θα επισκευαστεί άμεσα το κτήριο Α' του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων, έτσι ώστε να  εκλείψει  το μακάβριο ενδεχόμενο να θαφτούν ζωντανοί οι 100 περίπου πρόσφυγες που φιλοξενεί.
2) Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου ορίστηκε  μέσα σε έξι μήνες από την ημέρα μεταφοράς των προσφύγων.
3) Μέρος των  προσφύγων θα μεταφερθούν σε κοντέινερ (τα οποία παλιότερα είχαν φιλοξενήσει σεισμόπληκτους). Η τοποθέτηση των κοντέινερ  ορίστηκε   σε οικόπεδο 60 στρεμμάτων που υπόδειξε ο Δήμαρχος εντός της περιοχής Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στο κτήριο Β'.
3) Θα υπάρχει σύνδεση με την Δημοτική Συγκοινωνία από τον χώρο των κοντέινερ σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά των προσφύγων.
4) Θα κοινοποιηθεί εγγράφως στους ίδιους τους πρόσφυγες του Κέντρου η οικονομική σύμβαση του 2010 που υπεγράφει πρόσφατα από τον κ. Κατριβάνο.
5) Τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Κατριβάνος δεσμεύτηκαν ότι η οικονομική σύμβαση που αφορά στις ανάγκες σίτισης, υγείας και υγιεινής του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο για το 2011 θα υπογραφεί  μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί έγκαιρα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθούν εικόνες ντροπής όπως:  ο υποσιτισμός και η παντελής έλλειψη  ιατρικής και υγιεινής μέριμνας για 270 πρόσφυγές εκ των οποίων τα 53 είναι παιδιά από 40 ημερών έως 11 χρόνων.

Οι πρόσφυγες στο Λαύριο  τόνισαν ότι "δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν κανέναν εμπαιγμό και πως σε περίπτωση που οι παραπάνω δεσμεύσεις  δεν υλοποιηθούν άμεσα θα προβούν σε κλιμάκωση κινητοποιήσεων".