Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Συνελεύσεις τμημάτων κατά των προτάσεων της κυβέρνησης για την εκπαίδευση

Οι προτάσεις της υπουργού Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη συνταγματική επιταγή για αυτοδιοίκηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», τονίσθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ.
Το Τμήμα, μέσω ανακοίνωσής του απέρριψε το κείμενο των προτάσεων, διότι: «Επιχειρεί να καταργήσει την αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου που κατοχυρώνεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να υπερασπίζονται ανεξαιρέτως όλοι οι πολίτες της χώρας.
Οι προτάσεις της Υπουργού Παιδείας περί α) εν μέρει διορισμένου Συμβουλίου Διοίκησης, β) μετατροπής της Συγκλήτου σε διακοσμητικό όργανο χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και γ) δυνατότητας επιλογής Πρύτανη από το εξωτερικό, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη συνταγματική επιταγή για αυτοδιοίκηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αποτελούν προϊόν μιας άποψης που πρεσβεύει ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στη δημοκρατική λειτουργία ενός θεσμού η λύση είναι η κατάργηση της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας».

Σύμφωνα με την διοίκηση του Τμήματος, με τις αλλαγές αυτές επιχειρείται η κατάργηση του δικαιώματος του Πανεπιστημίου να ενισχύεται οικονομικά από το κράτος , «δικαίωμα που, επίσης, προβλέπεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στη συνέλευση χαρακτήρισαν «απαράδεκτη και προσβλητική την πλαισίωση του κειμένου διαβούλευσης με δηλώσεις του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίες συνάδουν με ομόλογα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για να παρουσιάσουν τα πανεπιστήμια ως χώρους διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας. Όχι μόνο γιατί διογκώνουν και παρουσιάζουν επιμέρους φαινόμενα ως εάν να είχαν καθολική ισχύ, αλλά και γιατί η πολιτική ηγεσία της χώρας θα έπρεπε να επιδείξει μεγαλύτερη σεμνότητα και διάθεση αυτοκριτικής».
zougla.gr