Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αποδοκιμάζει τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και στηρίζει την “Αντι-ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο” στη Λισσαβόνα, στις 19-21 Νοεμβρίου, καθώς και τις άλλες δράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο.
Αντί να αυτοδιαλυθεί, ακολουθώντας το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1991, το ΝΑΤΟ επεκτείνεται και παγκοσμιοποιείται. Εμπλέκεται στον αποκαλούμενο “πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία” και έχει οργανώσει βάρβαρους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και το Αφγανιστάν από το 2001.
Είμαστε ολοκληρωτικά αντίθετοι στο νέο παρεμβατικό ρόλο του ΝΑΤΟ και στον μετασχηματισμό του σε “παγκόσμιο αστυνόμο”, που υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί ακόμη περισσότερο τον ΟΗΕ. Το νέο στρατηγικό του δόγμα είναι ένα αναχρονιστκό και μιλιταριστικό μοντέλο που θα κλιμακώσει τις εντάσεις και θα προκαλέσει νέους πολέμους.
Θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες ήδη απαριθμούνται σε περισσότερα από 4.2 δις δολάρια ημερησίως, την ίδια ώρα που εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν από την πείνα και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας περικόπτονται δραστικά στο όνομα της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης.Αποδοκιμάζουμε έντονα την επικίνδυνη ΝΑΤΟϊκή πυρηνική στρατηγική του “πρώτου χτυπήματος” και το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατασκευής μιας “αντι-πυραυλικής ασπίδας”. Για μια ειρηνική Ευρώπη απαιτείται η κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο.
Ο ευρω-ατλαντισμός και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς δημιουργεί νέους διχασμούς και νέες εχθρότητες στην Ευρώπη. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ αντί της ενίσχυσής της, που προβλέπεται από το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν και να συνεισφέρουν στον τερματισμό του εννεαετούς πολέμου μέσω του πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πιστεύει ότι τα στρατιωτικά μέσα και το διευρυνόμενο ΝΑΤΟ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος σε σχέση με την ασφάλεια στον 21ο αιώνα. Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί και να συγκροτηθεί ένα περιεκτικό πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, που θα βασίζεται στον ΟΑΣΕ και τις αρχές του για την περιφρούρηση της ειρήνης μέσω του αφοπλισμού, τη δίκαιη συνεργασία και τη συν-ανάπτυξη για τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου.
Βρυξέλλες, 18 Νοεμβρίου 2010
Η Γραμματεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Η Γραμματεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς