Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Αυξημένη δραστηριότητα βορειοκορεατών χάκερς εν όψει της συνόδου της G20

Χάκερς από τη Βόρεια Κορέα έχουν αυξήσει τις «εισβολές» σε κυβερνητικά δίκτυα της Σεούλ προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει νοτιοκορεάτικη εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά, όπως οι ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ στρατιωτών των δύο κρατών σε παραμεθόριο περιοχή ή οι ρίψεις χθες προειδοποιητικών βολών από το νοτιοκορεάτικο ναυτικό σε αλιευτικό της Βόρειας Κορέας, γεγονότα που εντείνουν τις ανησυχίες για ενδεχόμενο σαμποτάζ από την Πιονγιάνγκ κατά τη σύνοδο της G20 όπου θα παραστούν παγκόσμιοι ηγέτες.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο το δημοσίευμα της νοτιοκορεάτικης εφημερίδας "Τσόσουν Ιλμπό" (Chosun Ilbo) οι βορειοκορεάτες χάκερς έχουν τη βάση τους στην Κίνα και το τελευταίο διάστημα συλλέγουν πληροφορίες μέσω "εισβολών" σε κυβερνητικές ιστοσελίδες της Νότιας Κορέας για τη σύνοδο της G20.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η Βόρεια Κορέα διεξάγει έναν κυβερνοπόλεμο εναντίον της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προκειμένου να συλλέξουν ευαίσθητες πληροφορίες και να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει στη διάθεσή της περίπου χίλιους χάκερς.
Το σημερινό δημοσίευμα έρχεται τρεις μόνο ημέρες έπειτα από την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο διαδίκτυο από τη Νότια Κορέα για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων από την Πιονγιάνγκ και άλλα κράτη.
Χθες ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η Πιονγιάνγκ θα επιτεθεί στην Νότια Κορέα, ωστόσο διευκρίνισε ότι η Σεούλ είναι προετοιμασμένη γι΄αυτό το ενδεχόμενο.