Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Λίγο πριν την συνάντηση του G20 στη Σεούλ την προσεχή Πέμπτη, η Γερμανίδα Καγκελάριος προειδοποίησε πως ο εμπορικός προστατευτισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μας απειλεί είναι ο προστατευτισμός και εξακολουθούμε να μην κάνουμε τα σωστά βήματα για τη διασφάλιση του ελεύθερου εμπορίου» δήλωσε η Μέρκελ στους Financial Times.

Η Μέρκελ κάλεσε σε μία νέα προσπάθεια για την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού Γύρου της Ντόχα σχετικά με τα μέτρα απελευθέρωσης του εμπορίου. "Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε και δεν μας κοστίζει πολύ, ούτε μας φορτώνει με νέα χρέη και αυτό είναι η ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα" δήλωσε. "Συζητάμε για αυτόν χρόνια τώρα, αλλά υπάρχει μία ακόμη ευκαιρία το 2011 να τον ολοκληρώσουμε επιτέλους".
Σχετικά με το θέμα του κινεζικού νομίσματος και της χειραγώγησής του, η Γερμανίδα ηγέτης επισήμανε πως χρειάζεται να πεισθεί με στοιχεία και δείκτες η ανερχόμενη υπερδύναμη να αφήσει το γιουάν να ανατιμηθεί και όχι να πιέζεται ή να καταδυναστεύεται για τον σκοπό αυτό.
Με τις σινοαμερικανικές σχέσεις να έχουν οξυνθεί γύρω από τις νομισματικές πολιτικές που οι δύο χώρες ακολουθούν, η Μέρκελ δήλωσε πως θα είναι έτοιμη να παρέμβει ειρηνευτικά τονίζοντας πως "δεν πιστεύω πως είναι συνετό να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση".
Η Μέρκελ απέρριψε τις προτάσεις των ΗΠΑ για στοχοθέτηση των εμπορικών ισοζυγίων - πρόταση που θέτει υπό κατηγορία χώρες με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα όπως η Γερμανία -χαρακτηρίζοντάς τες ως μια "στενόμυαλη προσέγγιση". "Η ποσοτικοποίηση στόχων για τα ισοζύγια δεν λαμβάνει υπόψη της πως η δημιουργία τους δεν είναι ζήτημα μόνον νομισματικών ισοτιμιών αλλά και διαφορών ανταγωνιστικότητας".
αναδημοσίευση από tvxs.gr