Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Για επιπλέον μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση πιέζει η αγορά

Οι "λαγοί" των νέων μέτρων συνεχίζουν καθημερινά τη δουλειά τους. Σήμερα, ήταν η σειρά του Γιώργου Προβόπουλου, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, να ζητήσει νέες μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας.

Η αξιοποίηση του μεγάλου, όπως το χαρακτήρισε, αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας, απαιτεί μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων, προλογίζοντας μελέτη για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.
Όπως ανέφερε, από τη δεκαετία του 1960 έως το τέλος του περασμένου αιώνα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα διαμορφωνόταν μεταξύ 0 και 5% του ΑΕΠ. Μετά όμως από το 2000, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Το έλλειμμα του ισοζυγίου έφτασε στο 14%, εξέλιξη που η ΤτΕ εκτιμά ότι οφείλεται στην σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Υπολογίζεται ότι από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη έως σήμερα η ελληνική οικονομία έχασε το 20% με 25% της ανταγωνιστικότητάς της.
Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει πολλές από τις αναγκαίες  για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας πολιτικές. Η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για μια νέα πορεία, πρόσθεσε.
Πηγή enet.gr