Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Θεατρικές Προ-Τάσεις στη Θεσσαλονίκη


Πολύ δυναμικοί οι πρώτοι μήνες του φθινοπώρου για τη θεατρική ζωή της πόλης με τρία φεστιβάλ να παρουσιάζουν παραστάσεις performances και διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα,  ίσως όχι για όλα τα γούστα, αλλά σίγουρα για τις/τους καλόγουστες/ους. Οργανώνουμε λοιπόν το ημερολόγιο μας και παρακολουθούμε:
  
 1. Φεστιβάλ  45ων Δημητρίων     (8/09-3/11)

Θεατρικά, άνοιξε πολύ δυναμικά με την παράσταση Λα Πουπέ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη με την ανεπανάληπτη -κατά γενική ομολογία- ερμηνεία της Άννας Κοκκίνου, σε σκηνοθεσία της ίδιας.  Συνεχίζει το ίδιο δυναμικά με ένα αφιέρωμα στη Βαλκανική Σκηνή που θα φιλοξενηθεί  από το Βασιλικό Θέατρο και το Θέατρο ΕΜΣ.  Το αφιέρωμα ξεκινάει στις 29-30/09 με την  Ηλέκτρα από το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας. Η παράσταση θα δοθεί φυσικά στην αλβανική γλώσσα και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στην Ελληνική γλώσσα. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί μέσα στον Οκτώβρη (6-7 και 13-14), αλλά το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τιμή του εισιτηρίου δεν θα ξεπερνάει  τα 15 ευρώ.

Επίσης στα πλαίσια του φεστιβάλ, παρουσιάζεται από το Μικρό Θέατρο στις 16 -17 / 10 στο Θέατρο Άνετον το Για Πάντα του Ronald Schimmelpfennig, ενός από τους πιο αναγνωρισμένους Γερμανούς συγγραφείς της γενιάς του. Η παράσταση , μια μαύρη κωμωδία, προσεγγίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από τον έρωτα και το γάμο, και θα παιχτεί και στο  χώρο του Μικρού Θεάτρου από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι και 5 Δεκεμβρίου.


2. Φεστιβάλ contACT#2- Abnormal Cocreation (23-26/09)

Ο πολυχώρος contACT  διοργανώνει το δεύτερο φεστιβάλ του. Αν και ο χώρος μετράει μόλις έναν χρόνο ζωής, η παρουσία του υπήρξε δυναμική. Από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (θεατρικών, εικαστικών, χορευτικών, μουσικών, δημιουργικής κατασκευής) σε 5 διαφορετικούς χώρους της πόλης. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπάρχει στο site του πολυχώρου  (http://contactspace.wordpress.com/).  Γενικά εκτός από τον ίδιο το χώρο του contACT κινούμαστε στα στενά γύρω από τη Βαλαωρίτου και δεν χάνουμε:
23/9: TIME της Κατερίνας Λιανά  και “Effect Dr Pay από Aniline
24/9: Fakebook: Basically Humanαπό  Κιναίσθηση
25/9: TrickorTreat- Milky Lady & the Cookies και BlueBass- Ανεξάρτητη Αμερικάνικη Ροκ Σκηνή
26/9: Bernardaσε σκηνοθεσία  Σμαρώς Πλατιώτη στον επιβλητικό χώρο του Μπενσουσάν Χαν 

 3. ΜΙΚΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 3 στην ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ (1-31/10)

Η Ούγκα Κλάρα διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Μικρό Φεστιβάλ, με θεατρικές παραστάσεις από πειραματικούς και εναλλακτικούς θιάσους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στο χώρο της Ούγκα Κλάρας (Καθολικών 4) και περιλαμβάνουν αξιόλογες προτάσεις.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα  Στην Μοναξιά Των Κάμπων με Βαμβάκι  του Βernard-Marie Koltés από την ομάδα Τυφλές Ελπίδες (12-13/10), με μια ήδη πετυχημένη πορεία στη μικρή σκηνή του Θεάτρου Χώρα τον περασμένο χειμώνα, και “Medea‘s Scream- Η Κραυγή της Μήδειας”,  από το Inner World Theatre της Σλοβενίας (19-20/10) , χαρίζοντας μοναδικές στιγμές σωματικού θεάτρου με την Mojtina Jurcer σε μία εξαιρετική  ερμηνεία.  Ενώ αξιοσημείωτη (αν και ίσως ελλιπής) είναι η προσπάθεια των οργανωτών να καλύψουν και θεωρητικές πτυχές του θεάτρου με (βιβλιο)παρουσιάσεις (20/10).