Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ποινικοποίειται η πολιτική και συνδικαλιστική δράση- αλλάζει ο "τρομονόμος"

 Καταργήθηκε, μέσα στο καλοκαίρι  η διάταξη που θέτει τις ασφαλιστικές δικλίδες και εξαιρεί ρητά από την εφαρμογή του "τρομονόμου" τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητες. 
Η νέα ρύθμιση για το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα ψηφίστηκε στο τέλος Αυγούστου και δημοσιεύτηκε προχθές.
Η βασική τροποποίηση καταργεί την παράγραφο 8 του προηγούμενου , σύμφωνα με το οποίο...

δεν συνιστάν «τρομοκρατική πράξη» η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων (κακουργημάτων και πλημμελημάτων), εάν αυτά σκόπευαν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αποτελούσαν δράση υπέρ της ελευθερίας ή εάν αποσκοπούσαν στην άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως προβλέπονται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ταυτόχρονα αυστηρότερη γίνεται η τιμωρία (10ετή κάθειρξη) για όσους δίνουν πληροφορίες, υλική ή άυλη υποστήριξη σε "τρομοκρατικές οργανώσεις".

Με τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση καταργεί τις ασφαλιστικές δικλίδες που υπήρχαν στον προηγούμενο "τρομονόμο" για το δικαίωμα στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση και ελαστικοποιεί περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να λύσει τα χέρια των διωκτικών αρχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ακόμη και η τέλεση πλημμελημάτων όπως διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών μπορούν να χαρακτηριστούν αυθαίρετα ως τρομοκρατική δράση από οργανωμένη ομάδα διαδηλωτών.

Είναι πραγματικότητα ότι η κρίσιμη οικονομική κατάσταση και οι συνθήκες κοινωνικών συγκρούσεων,  συνδέονται άμεσα με τις καλοκαιρινές αλλαγές της κυβέρνηση αφού προσπαθεί με κάθε μέσο να πάρει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει την κοινωνική έκρηξη που φαίνεται να πλησιάζει.