Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Στιγμές από τις κινητοποιήσεις σε Βρυξέλλες, Ισπανία, Ευρώπη

29 Σεπτέμβρη σήμερα, Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης ενάντια στη λιτότητα. Η κεντρική ευρω-διαδήλωση στις Βρυξέλλες συγκέντρωσε 130.000 διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη, παρά την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο Βέλγιο. Η διαδήλωση μεγάλη, πολύχρωμη και συμμετοχική. 

Εδώ βίντεο από την έναρξη της διαδήλωσης.
Η Γενική Απεργία στην Ισπανία, η πρώτη μετά από 8 χρόνια, είχε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από την αναμενόμενη. Βιομηχανία και μεταφορές πάγωσαν, ενώ διακόπηκαν και τα προγράμματα της τηλεόρασης. Σύμφωνα με τον Jose Javier, εκπρόσωπο της UGT, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε γενικά το 72%. Ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα απήργησαν το 65% των εργαζομένων, ενώ στις αερομεταφορες το 82%. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Celestino Corbacho εκτίμησε το ποσοστό συμμετοχής, νωρίς το πρωί, μόλις 7,5%, όμως είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στις 6.20 το πρωί η ζήτηση για ρεύμα ήταν 17% χαμηλότερη από την αναμενόμενη.
Η Telemadrid, η ισπανική τηλεόραση στη Μαδρίτη, διέκοψε το πρόγραμμά της, ενώ τα κιόσκια των εφημερίδων έμειναν κλειστά. 
Σύμφωνα με τον Fernandez Toxo, επικεφαλής του συνδικάτου CCOO, η απεργία είχε απρόσμενη επιτυχία. Τον ενθουσιασμό των συνδικαλιστών δεν συμμερίζονται όμως οι διεθνείς χρηματαγορές. Έτσι, το δεκαετές ομόλογο της Ισπανίας ανέβηκε σήμερα κάτα 3 μονάδες βάσης σε σχέση με εχθές, στις 196, σε σχέση πάντα με το γερμανικό ισοδύναμο.
Τέλος, από την αστυνομία σημειώνεται ότι 8 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία και τον εμπρησμό ενός περιπολικού. 38 ακόμα διαδηλωτές κρατήθηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ πάνω από 1.500 προσήχθησαν για έλεγχο.