Το «έργο» τους συνεχίζουν ανενόχλητοι οι εργολάβοι καθαριότητας, οι οποίοι συνεχίζουν, παρά τις αυθαιρεσίες τους σχετικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, συνεχίζουν να συνάπτουν συμφωνίες με το Δημόσιο. Μόνο εμπόδιο στη δράση τους φαίνεται να είναι οι μεταξύ τους αλληλοκαταγγελίες με στόχο την τελική επικράτηση στο «παιχνίδι της αγοράς».
Σε εγγραφα της Παναττικής Ενωσης Καθαριστών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) τονίζεται ότι οι εργολάβοι δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία και γίνεται λόγος για «εργασιακό μεσαίωνα στους χώρους δουλειάς».
«Ενδεικτική της ασύδοτης πολιτικής των εταιρειών είναι η χαμηλή κοστολόγηση των έργων με το τέχνασμα της αυθαίρετης μετατροπής των έγγαμων γυναικών σε άγαμες και η αποφυγή της αναγνώρισης του «προνομίου» της τριετίας, με στόχο την αποφυγή καταβολής δώρων και επιδομάτων μητρότητας», αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.
Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ενώ η σύμβαση προβλέπει 8ωρη βάρδια 124 ατόμων τις καθημερινές και 65 καθαριστριών τις αργίες, τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, στην πραγματικότητα δεν απασχολούνται ούτε οι μισοί από τους παραπάνω προβλεπόμενους αριθμούς, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Παράλληλα, στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες που αφορούν στην υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας.
Σχετικά με το Ιπποκράτειο, η ανάθεση του έργου, σύμφωνα με την ΠΕΚΟΠ, «οδηγεί μαθηματικά σε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αφού το ποσό της διακήρυξης είναι χαμηλότερο από τις νόμιμες υποχρεώσεις του εργολάβου (βασικοί μισθοί, επιδόματα κ.ο. κ.)».
Στο ΝΙΜΤΣ, η ανάδοχος εταιρεία αδυνατεί να καταβάλει μισθούς και επιδόματα αδείας εξαιτίας των απλήρωτων τιμολογίων από τον περασμένο Απρίλιο.
Όπως σημειώνει στο σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», σε επίσημο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η υπηρεσία παραδέχεται ότι στη διακήρυξη δεν έχουν συμπεριληφθεί στο ελάχιστο συνολικό εργατικό κόστος τα κόστη των κανονικών αδειών των εργαζομένων.
αναδημοσίευση από tvxs.gr