Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Από την 2η πανελλαδική συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων.

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δίο Πιερίας η 2η Πανελλαδική Συνάντηση Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων.Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, στη συνάντηση επικαιροποιήθηκε ο στόχος του κινήματός για ελεύθερους δρόμους χωρίς διόδια και εκτιμήθηκε ότι το κίνημα κατά των διοδίων διευρύνεται.Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τους οικοδεσπότες εκπρόσωποι Επιτροπών Αγώνα και φορέων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία κα. 

Σύμφωνα με το ίδιο Δελτίο, η συνάντηση πρότεινε Πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων σε μέρα που θα καθοριστεί, αλλά και Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10/11 ημέρα εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τέλος, το Συντονιστικό απαντά στις καταγγελλίες για συνεργασία με μέλη φασιστικών οργανώσεων όπως ο "Πατριωτικός Σύνδεσμος", ο οποίος στη δική του ιστοσελίδα διαφήμιζει τη συμμετοχή στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια σται διόδια του Δίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων ουδέποτε προσκάλεσε οποιοδήποτε μέλος του "Πατριωτικού Συνδέσμου" ή άλλης παρόμοιας κομματικής οργάνωσης να συμμετέχει στις διαδικασίες του, καθώς, δεν συντάσσεται "με δυνάμεις που στρέφονται κατά των κινημάτων πολιτών και της δημοκρατίας." Όμως, διευκρινίζει ότι "ούτε μπορεί ούτε θέλει να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να βρεθεί σε όποιον δημόσιο χώρο, όπως βρέθηκαν κάποια μέλη του λεγόμενου "Πατριωτικού Συνδέσμου" στην δημόσια ανακοινωμένη συγκέντρωση που έγινε στα διόδια Λεπτοκαρυάς το Σάββατο 2/10."


Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
7/10/2010
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου Ν. Πιερίας η 2η Πανελλαδική Συνάντηση Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των παρακάτω Επιτροπών Αγώνα και φορέων:
1.      Ακρίβεια - stop Αθήνας 
2.      Ακρίβεια - stop Θεσσαλονίκης
3.      Ακρίβεια - stop Πάτρας 
4.      Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
5.      ΕΚΠΟΙΖΩ
6.      Επιτροπές Γέφυρας Ρίου
7.      Επιτροπή Αγώνα κατά των Διοδίων του Αιγινίου
8.      Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων και Φορέων Λαμίας κατά των διοδίων
9.      Επιτροπή Καρδίτσας κατά των διοδίων
10.  Επιτροπή Λάρισας ενάντια στα νέα μέτρα
11.  Επιτροπή Νότιας Πιερίας κατά των Διοδίων
12.  Επιτροπή Τρικάλων κατά των διοδίων
13.  Κάτοικοι Κορινθίας ενάντια στα διόδια
14.  Κοινή δράση Αργολίδας
15.  Κίνηση πολιτών Ξάνθης ενάντια στα διόδια της Εγνατίας
16.  Πρωτοβουλία Πολιτών Ιωαννίνων για ελεύθερους χώρους, δρόμους και δημόσια αγαθά.
17.  Συντονισμός πολιτών για την Πελοπόννησο
18.  Συντονιστική Επιτροπή Φορέων & Κατοίκων Β. Α. Αττικής
Έπειτα από εκτενή έκθεση των δράσεων των επιτροπών, επικαιροποιήθηκε ο στόχος του κινήματός μας για ελεύθερους δρόμους χωρίς διόδια και εκτιμήθηκε ότι το κίνημα κατά των διοδίων διευρύνεται. Συνάμα όμως αυξάνονται  τα προβλήματα των πολιτών λόγω της δημιουργίας νέων σταθμών διοδίων (πχ Εγνατία Οδός, πλευρικά διόδια στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και αλλού) αλλά και της γενικότερης οικονομικής υποβάθμισης από τις πολιτικές που υπηρετούν το μνημόνιο και την τρόικα. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
1.      Πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων σε μέρα που θα καθοριστεί. Η κινητοποίηση θα γίνει ταυτόχρονα σε όλους τους σταθμούς διοδίων και  θα βιντεοσκοπηθεί με σκοπό την πλατύτερη δυνατή προβολή του κινήματος μας από τα ΜΜΕ.
2.      Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10/11 ημέρα εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας
3.      Από κάποιες επιτροπές δηλώθηκε η διάθεση για δράση στις παρελάσεις στις 28 Οκτωβρίου
4.      Δημιουργία site του πανελλαδικού Συντονιστικού
5.      Δημιουργία ομάδας νομικής υποστήριξης
6.      Σύνταξη κειμένου – καλέσματος προς τους υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές για  να τοποθετηθούν αναφορικά  με τους στόχους του κινήματος κατά των διοδίων.
7.      Ανοιχτό Κάλεσμα για διεύρυνση του πανελλαδικού Συντονιστικού με επιτροπές από όλη τη χώρα και ιδιαίτερη έμφαση τον άξονα της Εγνατίας
8.      Κάλεσμα προς συλλόγους, Εργατικά Κέντρα για  να τοποθετηθούν αναφορικά  με τους στόχους του κινήματος κατά των διοδίων.
9.      Για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του Πανελλαδικού Συντονιστικού αποφασίστηκε η δημιουργία 7μελούς ΓραμματείαςΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ
Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων ουδέποτε προσκάλεσε οποιοδήποτε μέλος του "Πατριωτικού Συνδέσμου" ή άλλης παρόμοιας κομματικής οργάνωσης να συμμετέχει στις διαδικασίες του.
Δεν συντασσόμαστε με δυνάμεις που στρέφονται κατά των κινημάτων πολιτών και της δημοκρατίας. Στο Πανελλαδικό Συντονιστικό άλλωστε δεν συμμετέχουν κόμματα ή πολιτικές οργανώσεις αλλά μόνον Επιτροπές Αγώνα. Από την άλλη μεριά ούτε μπορεί ούτε θέλει να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να βρεθεί σε όποιον δημόσιο χώρο, όπως βρέθηκαν κάποια μέλη του λεγόμενου "Πατριωτικού Συνδέσμου" στην δημόσια ανακοινωμένη συγκέντρωση που έγινε στα διόδια Λεπτοκαρυάς το Σάββατο 2/10. Τέτοιες νοοτροπίες απαγόρευσης έχουν ανελεύθερη βάση και εξέλιξη, άσχετα με το πώς αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται κάποιοι που τις έχουν. Είναι καιρός να σταματήσει η ανεύθυνη συκοφαντία των κινημάτων πολιτών από κάποιους λίγους που δεν συμμετέχουν σ' αυτά για να νομίζουν ότι έτσι διατηρούν αλώβητη την ιδεολογική τους καθαρότητα και λύνουν το υπαρξιακό τους πρόβλημα.