Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ημερίδα για το χρέος και την κρίση από το Τμ. Οικονομικών Επιστημών στη Θεσσαλονίκη

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη, με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας, οργανώνει ημερίδα με θέμα "Χρέος, Δ.Ν.Τ.: Πώς θα σωθούμε", με τη συμμετοχή σημαντικών οικονομολόγων από Ελλάδα και Γαλλία.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μωϋσής Σιδηρόπουλος αναφέρει στη σχετική πρόσκληση:
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία συσσωρεύονται και εντείνονται, σε καθημερινή βάση, χωρίς να φαίνεται αχτίδα φωτός στο βάθος του τούνελ. Η δραστική μείωση, κυρίως μισθών και συντάξεων, σε συνδυασμό με την αύξηση κάθε μορφής φόρων,  καθώς και η ανερχόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον, συρρικνώνουν συνεχώς τη ζήτηση και οδηγούν σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας ελαχιστοποιεί τους ρυθμούς της οικονομικής δραστηριότητας, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, μειώνει το ΑΕΠ και  καταποντίζει τα κρατικά έσοδα, έτσι που το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να διευρύνεται διαχρονικά. Η κατάσταση φαίνεται να είναι αδιέξοδη.
Απορρίπτοντας τη φιλοσοφία των μονόδρομων, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις,  και με αίσθημα ευθύνης,  διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση, με τη συμμετοχή γνωστών οικονομολόγων ελλήνων και ξένων. Περιττό να προσθέσουμε ότι οι θέσεις που θα διατυπωθούν στην ημερίδα απηχούν επιστημονικές απόψεις και όχι πολιτικές ή κομματικές επιλογές. Προβλέπεται και ανταλλαγή απόψεων με το ακροατήριο. 
Στην ημερίδα εισηγούνται:
*Christian Thimonier, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη
*Claude Albagli, Καθηγητής στο 12ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και Πρόεδρος της  Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων CEDIMES
*Κώστας Βεργόπουλος, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Παρισίων και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
*Alain Bienaymé, ομότιμος καθηγητής στο Παν/μιο Paris Dauphine και Διευθυντής του CEDIMES για τη Γαλλία
*Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
*Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρ. πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη
*Βάσω Πορταρίτου-Κρεστενίτη, οικονομολόγος, πρ. Διευθύντρια του ΙΚΑ
*Μωϋσής Σιδηρόπουλος, καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Αγγελιοφόρος Τραϊανός Χατζηδημητρίου, ενώ σημειώνεται ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση από τα γαλλικά στα ελληνικά.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18η Οκτωβρίου  2010, και ώρα  16.00  στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής.