Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

30% η αύξηση της ανεργίας, μέχρι 30% η μείωση των μισθών

Αφόρητη πίεση δέχονται πλέον οι μισθοί των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η δραματική αύξηση της ανεργίας και οι θεσμικές αλλαγές που προωθούνται σε κλάδους και τομείς απασχόλησης, παρακάμπτοντας τις προβλέψεις των συμβάσεων, οδηγούν σε μειώσεις αποδοχών που κυμαίνονται πλέον από 10% έως 30%.
του Πετρόπουλου Α., από τη χθεσινή Αυγή
Έτσι η παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης για αύξηση της ανεργίας, τουλάχιστον κατά 30% μέσα στο 2011, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού (από το 11,5% στο 14,5% ή περισσότεροι από 175.000 άνεργοι) όχι μόνο επιβεβαιώνει όλες τις εκτιμήσεις των συνδικάτων και των επιστημονικών φορέων που υποστηρίζουν ότι η πραγματική ανεργία θα ξεπεράσει μέσα στον επόμενο χρόνο το 20%, θέτοντας εκτός αγοράς εργασίας 1.000.000 οικονομικά ενεργούς, (καθώς στα επίσημα ποσοστά θα πρέπει να συνυπολογιστούν ένα 3% που υποαπασχολείται και επίσης άλλο ένα 3% που βρίσκεται από καιρό σε κατάσταση αεργίας) αλλά όπως αποδεικνύεται πιέζει ασφυκτικά τους μισθούς όσων καταφέρουν να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους.

Μείωση από 17% έως 30%

* Με Προεδρικό Διάταγμα, σε εφαρμογή των προβλέψεων του Μνημονίου, θα δώσει την ευχέρεια σε επιχειρήσεις ή κλάδους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναδιάρθρωσης να καταβάλλουν μικρότερες αμοιβές, σε σχέση με τα όσα προβλέπουν οι κλαδικές, ακόμα και οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Όπως επιβεβαιώνουν μια σειρά από επίσημα στοιχεία, αρκετές επιχειρήσεις, επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα, επαναδιαπραγματεύονται τους μισθούς των εργαζομένων, καλώντας τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, ή χρησιμοποιούν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, εφαρμόζοντας τριήμερη ή τετραήμερη απασχόληση με αντίστοιχη μείωση των μισθών που κυμαίνεται από 17% έως 30%. Και βέβαια αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων, έχουν πλέον συμβιβαστεί με απλήρωτες υπερωρίες και περικοπή διαφόρων επιδομάτων.
* Να σημειωθεί ότι δυσχερέστερη διαμορφώνεται η μισθολογική κατάσταση των νέων εργαζόμενων, κάτω των 25 ετών. Ο τελευταίας ασφαλιστικός νόμος (3863/2010) προβλέπει ότι η αμοιβή τους περιορίζεται στο 84% του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου, εξέλιξη που σε συνδυασμό με το "πάγωμα" των κατώτατων αποδοχών για το 2010 έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κατώτατου ημερομισθίου στη συγκεκριμένη κατηγορία κατά 20%!
* Επίσης το υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζεται να πριμοδοτήσει τις επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, μέσω ενός προγράμματος μαμούθ που θα αφορά στην επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών 200.000 εργαζόμενων, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δεν θα απολύσουν τους επιδοτούμενους, συν άλλους 200.000. Αυτό ωστόσο θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων από το ΙΚΑ, καθώς οι εισφορές θα αφαιρεθούν από τον αλληλόχρεο λογαριασμό μεταξύ του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου και του ΟΑΕΔ.

Στο 50% οι ευέλικτες συμβάσεις

* Αδιάψευστος μάρτυρας των πιέσεων που δέχονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους ακόμα και με μικρότερους μισθούς αποτελούν τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Σύμφωνα με αυτά οι ευέλικτες συμβάσεις εργασίας αφορούν το 40% όσων πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 8μηνο του 2010. Μάλιστα το 50% των νέων προσλήψεων γίνεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στην εκ περιτροπής εργασία. Επίσης το 53,48% των συµβάσεων που υπεγράφησαν στο 8µηνο του 2010 - δηλαδή 190.325 από τις 355.834 συνολικά - αφορούσαν ευέλικτες µορφές με κυρίαρχες τη μερική απασχόληση, την αμοιβή με "μπλοκάκι".
* Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ το 2010 οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν κατά 4,4% το 2010, μετά από αύξηση 4,2% το 2009 και 1,1% το 2008. Η σωρευτική αύξηση των μέσων αποδοχών, που οδήγησε σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης κατά 20% μετά το 1999, θα μειωθεί κατά 25% εντός της διετίας 2010 - 2011.
"Υπάρχει μια σημαντική συμπίεση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ειδικά για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που ξεπερνάει το 30%. Ταυτόχρονα με την επέκταση των ευέλικτων και χαμηλά αμειβόμενων μορφών απασχόλησης, τις αλλαγές στο σύστημα συλλογικών συμβάσεων και τις απολύσεις δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα για τους όρους εργασίας και αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η ανεργία, να συμπιέζεται η νόμιμη ανεργία. Όλα αυτά συγκλίνουν σε μια βίαιη και πρωτόγνωρη μεταπολεμικά υποβάθμιση των όρων εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων", σημειώνει ο Γ. Κουζής, επιβεβαιώνοντας την πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.