Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πτώση τζίρου αλλά διατήρηση κερδών για τις 500 πιο κερδοφόρες Επιχειρήσεις το 2009

Τα επιχειρηματικά αποτελέσματα μίας χρονιάς στην οποία η Ελληνική οικονομία γνώρισε μία περίοδο μεγάλης κρίσης με κύρια χαρακτηριστικά το υψηλό δημόσιο χρέος και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, αποτυπώνονται στην 3η Έκδοση BUSINESS LEADERS IN GREECE της ICAP Group που μόλις κυκλοφόρησε.
αναδημοσίευση από http://workersnet.wordpress.com/

Στη Έκδοση παρουσιάζονται οι 500 πιο κερδοφόρες Εταιρείες και οι 200 πιο κερδοφόροι Όμιλοι με βάση τα κέρδη EBITDA (προ φόρων τόκων, αποσβέσεων) τα οποία επελέγησαν σαν κριτήριο κατάταξης λόγω του ότι προσεγγίζουν περισσότερο το πραγματικό λειτουργικό αποτέλεσμα των εταιρειών αποτελώντας το εγκυρότερο μοναδιαίο μέτρο σύγκρισης ανάμεσα σε Επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων.
H ICAP Group ως η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει αναγνωριστεί, αφενός, από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων (ΕΟΠΑ) και, αφετέρου, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως Αποδεκτή Πηγή Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων για Ελληνικές Επιχειρήσεις στα πλαίσια εφαρμογής του ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, θεωρεί χρέος της να ενημερώνει την αγορά τακτικά για τις εξελίξεις και τις επικρατούσες τάσεις στον κλάδο της Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου.
Είναι γεγονός  ότι οι συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας που επεκράτησαν το 2009 επηρέασαν και τις 500 κερδοφόρες εταιρείες και τους 200 ομίλους. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυτών κινήθηκε πτωτικά το 2009 (-8,6%), στα πλαίσια της  γενικής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, σε επίπεδο κερδοφορίας διαπιστώνεται βελτίωση τόσο σε επίπεδο κερδών EBITDA (+11,4%), όσο και προ φόρων κερδών (+10,6%), μεταβολές που σε πρώτη ανάγνωση ίσως προκαλούν έκπληξη. Ωστόσο, η αυξημένη συνολική κερδοφορία μπορεί ουσιαστικά να αποδοθεί σε δύο κυρίως επιχειρήσεις (ΔΕΗ ΑΕ., Ελληνικά Πετρέλαια. Α.Ε.), εταιρείες που εμφάνισαν ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία το 2009, γεγονός που αποδίδεται (σε μεγάλο βαθμό) σε ευνοϊκές συγκυρίες σχετικά με την υποχώρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, κ.α.
Όσον αφορά στους Ομίλους, βάσει των στοιχείων των ενοποιημένων ισολογισμών του 2009, προκύπτει επιδείνωση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των ομίλων της κατάταξης μειώθηκε κατά 11% περίπου. Επίσης, τα συνολικά κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 4,5% και  τα προ φόρου κέρδη κατά 9,6%.
Με αφορμή την Έκδοση και χαρακτηρίζοντας στο σύνολό τους τα αποτελέσματα που αποτυπώνονται σε αυτήν και το επιχειρηματικό περιβάλλον που οριοθετούν, η ICAP Group, σημειώνει τα εξής:
Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει από το 2009 σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Η κρίση που διέρχεται στην παρούσα φάση η οικονομία της χώρας αποτυπώνεται στη ραγδαία επιδείνωση των βασικών μακρο-οικονομικών μεγεθών. Παρ΄ όλα αυτά, αρκετές δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις προσαρμοζόμενες στις νέες συνθήκες και εντείνοντας τις προσπάθειες τους, εμφάνισαν  ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Θετική εξέλιξη, επίσης, μπορεί να χαρακτηρισθεί η σημαντική αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των πλέον κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα που χαρακτηρίσθηκε από μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Ενδεικτικά είναι ότι από τις 106 εταιρείες που έμειναν εκτός λίστας, οι 300 έγιναν ζημιογόνες και από 1,54 δισ. Ευρώ συνολικά κέρδη EBITDA το 2008, έκλεισαν το 2009 με ζημιές 532 εκατ.
Επίσης είναι αξιοπρόσεκτο ότι μόνο μία στις πέντε πιο κερδοφόρες εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Είναι γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία τις συνέπειες της κρίσης, συγκριτικά με το σύνολο των εταιρειών. Ωστόσο, ακόμη και αυτές δεν έμειναν ανεπηρέαστες από την αρνητική συγκυρία. Ένδειξη αυτού αποτελεί το ότι το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί μία εταιρεία στην κατάταξη των πιο κερδοφόρων το 2009 διαμορφώθηκε σε 4,76 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 9% σε σχέση με το όριο των 5,25 εκατ. ευρώ του 2008 (το οποίο είχε ήδη μειωθεί κατά 11% σε σχέση με το όριο των 5,90 εκατ. ευρώ το 2007).
TOP 20: στην πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών (βάσει EBITDA), η πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή από το 2008, με τις 19 εκ των 20 εταιρειών να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2009 όσο και στην αντίστοιχη κατάταξη κατά το 2008. Οι 20 αυτές επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση κερδών EBITDA (κατά 810 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή κορυφαία εικοσάδα εταιρειών, παράλληλα δε αντιπροσωπεύουν το 45% του συνολικού EBITDA (από το 38% του 2008) όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, γεγονός που ισχυροποιεί το συμπέρασμα ότι η υψηλή κερδοφορία χαρακτηρίζει έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών.
Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group, δήλωσε σχετικά με την έκδοση BUSINESS LEADERS: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη διάχυση αισιόδοξων μηνυμάτων στην αγορά, ιδίως στην παρούσα συγκυρία. Έτσι, αξιολογώντας τα συνολικά αποτελέσματα των εταιρειών της κατάταξης ενώ διαπιστώνεται υποχώρηση του κύκλου εργασιών από το 2009 σε σχέση με το 2008, αυτή συνοδεύτηκε από διατήρηση των κερδών στα ίδια επίπεδα με το 2008.  Η φαινομενική αύξηση της κερδοφορίας, όπως εξηγήθηκε, αποδίδεται στα υψηλά Κέρδη των δύο εταιρειών (ΔΕΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ).
Η θετική αυτή εικόνα διατήρησης κερδοφορίας πιστεύουμε ότι οφείλεται στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι BUSINESS LEADERS για συγκράτηση των δαπανών τους, προσπάθεια η οποία φαίνεται να υπήρξε αποτελεσματική.
Επιπλέον, οι 500 εταιρείες είναι αυτές που πραγματικά ξεχωρίζουν, αφού αντιπροσωπεύουν το 85% των κερδών EBITDA που σημείωσαν συνολικά οι 30.000 σχεδόν επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι το ότι σημειώθηκαν μεγάλες ανατροπές στην κατάταξη των πιο κερδοφόρων εταιρειών του 2009, αφού μία στις τέσσερις της λίστας του 2008, έχασαν τη θέση τους έχοντας αντικατασταθεί αντίστοιχα από νέες εταιρείες. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την μεταβλητότητα του επιχειρηματικού γίγνεσθαι και τις πολλαπλές αλλαγές που συντελούνται, καθώς και την χρησιμότητα της ετήσιας αυτής έκδοσης που αποτυπώνει και αναλύει όλες τις μεταβολές.»