Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Στις φλόγες 54 φορτηγά του ΝΑΤΟ στο Πακιστάν


Προσπάθειες καταβάλλουν από το πρωί της Πέμπτης πυροσβέστες στο Βορειοδυτικό Πακιστάν να κατασβήσουν φωτιά που έχει τυλίξει 54 φορτηγά με προμήθειες για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Η επίθεση σημειώθηκε αργά χθες στην περιοχή Ναουσίρα της επαρχίας Χαϊμπέρ-Παχτούνκουα. «Ένοπλοι κατέφθασαν από κοντινά βουνά και άρχισαν να βάζουν φωτιά σε περίπου 80 βυτιοφόρα που ήταν σταθμευμένα σε δρόμο» δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

«Συνολικά 54 φορτηγά πήραν φωτιά, τα 49 από τα οποία φλέγονται ακόμα. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη, αλλά δεν έχουν αφρό και χρησιμοποιούν μόνο νερό. Γι' αυτό είναι δύσκολο να κατασταλεί η φωτιά» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Οι οδηγοί των βυτιοφόρων περίμεναν να ανοίξει και πάλι το μεθοριακό πέρασμα Τόρκαμ, το οποίο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ύστερα από επίθεση ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ σε πακιστανικό φυλάκιο κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση αυτή.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, το κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος Χαϊμπέρ και οι επιθέσεις ισλαμιστών σε φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα και εφόδια στις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, δεν επηρεάζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο εκπρόσωπος της ISAF, ταξίαρχος Τζόζεφ Μπλοτζ, είπε ότι ο κανονικός ρυθμός των επιχειρήσεων κατά μήκος και των δύο οδών θα επανέλθει σύντομα, μετά τη δημοσιοποίηση κοινής έρευνας για την επίθεση αμερικανικών ελικοπτέρων στα σύνορα Πακιστάν-  Αφγανιστάν και τον θάνατο Πακιστανών στρατιωτών, η οποία οδήγησε το Πακιστάν στο κλείσιμο των συνόρων του.
από tvxs.gr