Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

72 υγρότοποι της Αττικής ζητούν προστασία

Εβδομήντα δύο υγροτόπους, σχεδόν αποκλειστικά παράκτιους, και ρέματα "εν ζωή" κατέγραψε στην Αττική η Ορνιθολογική, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία και Ανάδειξη των Υγροτόπων της Αττικής», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με πρόταση οριοθέτησής τους ώστε να κατοχυρωθεί η προστασία τους θεσμικά.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, οι υγρότοποι της Αττικής αποτελούν τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής στην Αττική, για την ορνιθοπανίδα, αλλά και άλλα είδη. Εκτός όμως από την αξία τους για τη βιοποικιλότητα προσφέρουν στους κατοίκους της πόλης ελεύθερους χώρους αναψυχής, ενώ παράλληλα προσφέρουν τεράστιες φυσικές υπηρεσίες όπως η προστασία των αστικών περιοχών από πλημμύρες.
Περιγράφει δε τη σημερινή κατάσταση: "Οι περισσότεροι υγρότοποι αυτή τη στιγμή έχουν εξαφανιστεί ή είναι πλέον εξαιρετικά υποβαθμισμένοι. Μεγάλος αριθμός υγροτόπων έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης μπάζων και απορριμμάτων, ενώ άλλοι έχουν επιχωματωθεί πλήρως με αποτέλεσμα τα όριά τους να χάνονται και ακόμη και η ίδια η ύπαρξή τους να ξεχνιέται. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται οι ποταμοί και τα ρέματα του λεκανοπεδίου."Η ένταξή των υγροτόπων της Αττικής στο κατάλληλο νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητη ώστε να κατοχυρωθούν ως τόποι σημαντικοί για τη βιοποικιλότητα, αλλά και ως ελεύθεροι χώροι στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της Αττικής”, καταλήγει.
Πηγή avgi.gr