Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Οι επιχειρήσεις αρνούνται να πληρώνουν τα ταμεία

Τα δύο μεγαλύτερα, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα ταμειακά προβλήματα εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών να προσέλθουν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Και αυτό παρά την τελευταία υπερευνοϊκή ρύθμιση (λήγει 15 Οκτωβρίου) που ψήφισε η προηγούμενη ηγεσία υπό τον κ. Λοβέρδο μειώνοντας τις οφειλές κατά 80% (εφάπαξ καταβολή) και 60% (σε 36 δόσεις) αντιστοίχως. Υπενθυμίζεται ότι η εισφοροδιαφυγή στο σύνολο των ταμείων εκτιμάται πλέον στα 15 δισ. ευρώ, με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να οφείλουν σχεδόν 12 δισ. ευρώ.
Τη μικρή ανταπόκριση των εργοδοτών παραδέχθηκε ο Γ. Κουτρουμάνης. Στο ΙΚΑ εμφανίζεται αύξηση των αιτήσεων από 3.000 την εβδομάδα τον Αύγουστο σε 16.000 την εβομάδα τον Οκτώβριο. Ωστόσο το πσοσοτό είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με το σύνολο των οφειλετών (περίπου 350.000 επιχειρήσεις), ενώ μικρή είναι η ανταπόκριση και στον ΟΑΕΕ.
Παρά την απροθυμία των εργοδοτών να αποπληρώσουν τις εισφορές τους, ο Γ. Κουτρουμάνης εκτίμησε ότι το 2011 το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά θα είναι πλεονασματικό, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν, δηλαδή της περικοπής των συντάξεων. Οπως ανέφερε, "η μείωση των δαπανών υγιεινομικής περίθαλψης θα φθάσει το 18% - 20% (1,8 δισ. ευρώ) το 2011 σε σχέση με το 2009, ενώ η μείωση των λειτουργικών δαπανών το 15% (160 εκατομμύρια ευρώ) το ίδιο έτος.
Πηγή avgi.gr