Οι συνεχόμενες περικοπές των δημόσιων δαπανών έχουν οδηγήσει σε ασφυξία τη δημόσια εκπαίδευση (και) στην Ιταλία, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούν σε γενική απεργία στις 15 του Οκτώβρη. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις οι πρόσφτατες αλλάγες στα ιταλικά σχολεία, οι οποίες είναι μάλλον πανομοιότυπες με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα.
Οι κρατικές επενδύσεις για την εκπαίδευση στην Ιταλία φτάνουν το 9% των συνολικών, ένα ποσοστό σημαντικό χαμηλότερο από το μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών (13,3%), αλλά -αξίζει να σημειωθεί- υψηλότερο ακόμα από της Ελλάδας, το οποίο, πριν ακόμα από τις τελευταίες περικοπές βρισκόταν κάτω από το 8%. Επιπλέον τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από τις απολύσεις προσωρινού διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, έχουν κοπεί περίπου 140.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία των δημόσιων σχολείων στην Ιταλία.
Οι εκπαιδευτικοί επίσης διαμαρτύρονται για τα νέα "εργασιακά συμβόλαια" τα οποία επιβάλλουν πολλές παραπάνω ώρες εργασίας εντός και εκτός τάξης, αλλά και για τις μεταφορές μαθητών από τάξη σε τάξη με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Η μεγαλύτερη ομοσπονδία της χώρας, CGIL, κήρυξε για σήμερα, 8 Οκτώβρη, μονόωρη στάση εργασίας, σε συντονισμό με τις κινητοποιήσεις φοιτητικών ενώσεων.
Μέλη άλλων συνδικάτων όμως, κριτικάρουν ως ανεπαρκείς τις κινήσεις της CGIL και ζητούν την κήρυξη γενικής πανεκπαιδευτικής εργασίας. Ο Pierro Bernocchi, εθνικός εκπρόσωπος των σωματείων βάσης COBAS, τα οποία διατηρούν σημαντική δύναμη στο χώρο της εκπαίδευσης, πρότεινε με δημόσια δήλωσή του την κήρυξη γενικής απεργίας για τις 15 Οκτώβρη, με τοπικές διαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία, ενάντια στις περικοπές, τις απολύσεις του προσωρινού προσωπικού, την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και γενικότερα την εκπαιδευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.