Πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας-Ουράνιο Τόξο και τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Σύμφωνα με το Δελτίο που εξέδωσε σχετικά Tο Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο, πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση του κόμματος της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα με θεσμικό όργανο του ελληνικού κράτους , καθώς η Επιτροπή έχει συμβουλευτικό ρόλο στον εκάστοτε Πρωθυπουργό-Κυβέρνηση, καταγράφει και επισημαίνει ζητήματα μειονοτικών ομάδων, αλλά και μεμονωμένων Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κύριος σκοπός της είναι η ενίσχυση - διεύρυνση της δημοκρατίας στη χώρα μας ενώ στην Ολομέλεια της συμμετέχουν εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, των αρμοδίων Υπουργείων της κυβέρνησης καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και προσωπικότητες.
Από την πλευρά του Ουράνιου Τόξου παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων, το πρόβλημα της διάκρισης των “Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων” του εμφυλίου όπου εφαρμόζεται νομοθετική διάταξη ρατσιστικού χαρακτήρα και ουσιαστικά απαγορεύεται η αποκατάσταση-επιστροφή στην Ελλάδα χιλιάδων Μακεδόνων που βιώνουν την πολιτική προσφυγιά δεκαετίες. Επίσης έγινε αναφορά στις αφαιρέσεις ιθαγενείας των Μακεδόνων οικονομικών μεταναστών κυρίως στις υπερ-ωκεάνιες χώρες τα τελευταία χρόνια. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη απογραφής γλωσσικής-εθνοτικής διάστασης στη χώρα που για δεκαετίες ουδέποτε εφαρμόσθηκε ολοκληρωμένα, η ανάγκη εισαγωγής της σύγχρονης Μακεδονικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στις περιοχές που ομιλείται αλλά και οι πολιτικές αποτροπής ισότιμης συμμετοχής στα πολιτικά τεκταινόμενα. Ένα νόμιμο κόμμα όπως η ΕΕΣ- Ουράνιο, στην πράξη αντιμετωπίζεται ως παράνομο από τις αρχές ακόμη και σε εκλογικές διαδικασίες διαχρονικά, με την καταστροφή-κατάσχεση προεκλογικού υλικού-ψηφοδελτίων και την άρνηση των ΜΜΕ να προβάλλουν όπως θα όφειλαν, σύμφωνα με τους νόμους, τις θέσεις του κόμματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μειονοτικού κόμματος, η παρουσίαση και η συζήτηση που επακολούθησε ήταν εποικοδομητική.
Το δελτίο καταλήγει με την χαρακτηρισμό της "ιστορικής" συνάντησης "ως την απαρχή ενός διαλόγου ανάμεσα σε μέλη της εθνικής μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και σε έναν αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ελπίζουμε ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο να σταματήσει επιτέλους η χώρα μας να παρουσιάζει έλλειμμα δημοκρατίας, όσον αφορά την ύπαρξη και τον σεβασμό στοιχειωδών δικαιωμάτων της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα."