Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Σε ερευνητικό κέντρο μετατρέπεται ο ξενώνας καρκινοπαθών στην Πυλαία Θεσσαλονίκης- Στα δικαστήρια προσφεύγει για το θέμα αυτό ο Σύλλογος καρκινοπαθών

Σε ερευνητικό κέντρο θέλει να μετατρέψει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία το κτίριο που προοριζόταν για  ξενώνα καρκινοπαθών στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.


Έτσι, παραμένει άλυτο το πρόβλημα της διαμονής των καρκινοπαθών που έρχονται για θεραπεία στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αφού ο ξενώνας καρκινοπαθών, δυναμικότητας 100 κλινών, στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, μετά από καθυστερήσεις δεκατεσσάρων ετών και ενώ ολοκληρώθηκε εδώ και δύο χρόνια, δεν λειτουργεί.
Η κατασκευή του ξενώνα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης κ.Περσεφόνη Μήττα, έχει χρηματοδοτηθεί από χορηγίες και δωρεές, καθώς επίσης και από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ περίπου από το Γ΄ΚΠΣ, με την ένταξή του έργου «Κέντρο Φιλοξενίας και Αποκατάστασης» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  
Σύμφωνα με δηλώσεις των ενδιαφερόμενων, μεταξύ των οποίων και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του κτιρίου, προφασιζόμενη οικονομική αδυναμία θέλει να μετατρέψει τον ξενώνα σε ερευνητικό κέντρο όπως έγινε και με τον αντίστοιχο ξενώνα στην Αθήνα, στην περιοχή της Παιανίας.
 Ενώ είναι, επίσης, γνωστό ότι υπάρχει  η πρόθεση να ανατεθεί η λειτουργία του Ξενώνα στο Αντικαρκινικό Θεαγένειο νοσοκομείο  λόγω οικονομικής αδυναμίας,  το ζήτημα εκκρεμεί. Το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς εδώ και χρόνια οι καρκινοπαθείς που έρχονται από μακρινές περιοχές στη Θεσσαλονίκη για να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες βιώνουν τεράστια ταλαιπωρία, καθώς αναγκάζονται είτε να μένουν στο αυτοκίνητο και σε παγκάκια, είτε σε σπίτια συγγενών.
Επίσης ένα ακόμη  κτίριο που ανήκει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το οποίο πριν από χρόνια εγκαινιάστηκε ως Κέντρο για πάσχοντα παιδιά με καρκίνο σήμερα και παρά τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου  Καρκινοπαθών Μακεδονίας- Θράκης λειτουργεί ως ξενώνας για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής. Οι ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας προτίθενται να προσφύγουν  στα Ευρωπαικά δικαστήρια ώστε να μη μετατραπεί σε ερευνητικό κέντρο ο ξενώνας καρκινοπαθών στη Πυλαία Θεσσαλονίκη. Τέλος,  για το θέμα αυτό οι βουλευτές του Σύριζα Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμμανατίδου  κατέθεσαν ερώτηση σύμφωνα με την οποία ερωτάται ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: " Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να λειτουργήσει άμεσα ο ξενώνας καρκινοπαθών στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και αν θα παρέμβει ώστε το κτίριο της Μητρόπολης που εγκαινιάστηκε ως Κέντρο για πάσχοντα παιδιά με καρκίνο στην περιοχή της Ροτόντα θα λειτουργήσει για τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε."