Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Μαθήματα αντιμετώπισης των ΜΜΕ στους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η απελευθέρωση των 33 Χιλιανών μεταλλωρύχων που βρίσκονται δυο περίπου μήνες παγιδευμένοι 732 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ενδεχομένως να μπορέσουν να απελευθερωθούν κατά το πρώτο μισό του Οκτωβρίου.

Καθώς περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι, τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, αναμένεται να παραστούν στην απελευθέρωση των μεταλλωρύχων, δημοσιογράφος έχει αναλάβει μέσω βίντεο και διαλέξεων να τους μάθει τα βασικά: πως να επαναλαμβάνουν με τρόπο μια ερώτηση που δεν έχουν καταλάβει ή να αποφεύγουν ερωτήσεις τις οποίες δεν θέλουν να απαντήσουν. Ακόμη, πως να στέκονται μπροστά στην κάμερα και να κρύβουν το άγχος τους όταν καλούνται να δώσουν συνεντεύξεις.
Δεν είναι,όμως, μόνο οι άτυχοι μεταλλωρύχοι στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά και οι οικογένειές τους, οι κινήσεις των οποίων καλύπτονται από τα ΜΜΕ. Βέβαια, όλη αυτή η προβολή από τα ΜΜΕ είχε και την αρνητική της πλευρά: μόλις ανακοινώθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι οικογένειες των παγιδευμένων μεταλλωρύχων θα λάβουν σημαντικές αποζημιώσεις, εμφανίστηκαν γυναίκες οι οποίες υποστηρίζουν ότι διατηρούσαν κρυφό δεσμό με τους –παντρεμένους- μεταλλωρύχους.
Συνεπώς, μάλλον προβλήματα τους δημιούργησε αυτή η έκθεση από τα ΜΜΕ, τα οποία οι μεταλλωρύχοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμα την απελευθέρωσή τους. Για την ώρα, όμως, οι 33 άντρες φέρονται να «απολαμβάνουν τις δραστηριότητες της τελευταίας εβδομάδας», οι οποίες, σύμφωνα με ειδικό, «θα βοηθήσουν επίσης και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς θα μπορέσουν να τους ‘εκμεταλλευτούν’ όσο το δυνατόν καλύτερα.»
Πηγή: Rue.89, ElUniversal.com