Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Σύλληψη της Αρουντάντι Ρόι;

Δήλωση της Αρουντάτι Ρόι για τις απειλές σύλληψής της
Γράφω από το Σριναγκάρ του Κασμίρ. Οι σημερινές εφημερίδες γράφουν ότι μπορεί να συλληφθώ με τη κατηγορία της στάσης για αυτά που είπα σε πρόσφατες δημόσιες συναντήσεις για το Κασμίρ. Είπα ότι και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι λένε εδώ κάθε μέρα. Είπα, όπως και άλλοι σχολιαστές, ό,τι γράφω και λέω εδώ και χρόνια.
Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να διαβάσει τα πρακτικά των ομιλιών μου θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για έκκληση για δικαιοσύνη. 
 
 
 
Μίλησα για δικαιοσύνη για το λαό του Κασμίρ που ζει κάτω από τη πιο βίαιη στρατιωτική κατοχή του κόσμου, για τους Pandits του Κασμίρ που ζουν τη τραγωδία του ξεριζωμού από τη πατρίδα τους, για τους Dalit στρατιώτες που σκοτώνονται στο Κασμίρ, των οποίων τους τάφους επισκέφτηκα στη χωματερή του χωριού τους στη Cuddalore, για τους φτωχούς ινδούς που πληρώνουν ακριβά την κατοχή και που αρχίζουν να μαθαίνουν το τρόμο του να ζει κανείς σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος.
Χθες ταξίδεψα στη Shopian, την πόλη στο Νότιο Κασμίρ που έμεινε κλειστή για 47 μέρες πέρυσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποτρόπαιο βιασμό των Αzadi και Nilofer, οι νεαρές γυναίκες των οποίων τα σώματα βρέθηκαν σε ένα ρηχό ρέμα κοντά στα σπίτια τους και των οποίων οι δολοφόνοι ακόμη δεν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Συνάντησα τον Shakeel, σύζυγο της Nilofer και αδερφό της Asiya. Καθίσαμε σε ένα κύκλο ανθρώπων τρελαμένο από οργή και θλίψη, που έχασαν κάθε ελπίδα ότι θα πάρουν “insaf” – δικαιοσύνη- στην Ινδία και τώρα πιστεύουν ότι η Αzadi –ελευθερία- είναι η μόνη τους ελπίδα. Γνώρισα νεαρούς που πυροβολήθηκαν ανάμεσα στα μάτια τους επειδή πέταγαν πέτρες στα στρατεύματα κατοχής. Ταξίδεψα με ένα νέο άντρα που μου είπε πως τρεις από τους φίλους του, έφηβοι στη περιοχή Anantnag, συνελήφθησαν και τους έβγαλαν τα νύχια τιμωρώντας τους για ρήψη πετρών!
Στις εφημερίδες μερικοί με κατηγορούν για «κηρύγματα μίσους», ότι θέλω να διαλυθεί η Ινδία. Αντίθετα, ότι λέω βγαίνει από αγάπη και περηφάνια. Προέρχεται από τη θέληση να μη σκοτώνονται άνθρωποι, να μη βιάζονται, να μη φυλακίζονται ή να μη τους βγάζουν τα νύχια για να τους αναγκάσουν να δηλώσουν ότι είναι Ινδοί. Προέρχεται από τη θέληση για μια κοινωνία που θέλει να είναι ενιαία. Κρίμα στο έθνος που θέλει να φιμώσει τους ελεύθερα σκεπτόμενους συγγραφείς του. Κρίμα στο έθνος που χρειάζεται να φυλακίσει αυτούς που ζητούν δικαιοσύνη, ενώ οι κοινοί φονιάδες, μαζικοί δολοφόνοι, κλέφτες, βιαστές και όσοι λυμαίνονται τους φτωχότερους των φτωχών κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Αρουντάτι Ρόι
26 Οκτωβρίου 2010
 
από antigeitonies.blogspot.com