Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας, Μοσχάτου: Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των μαθητών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ενημερώθηκε ότι ο Ειρηνοδίκης Καλλιθέας κάλεσε πρώην μαθητές του 1ουΛυκείου Καλλιθέας σε ανωμοτί κατάθεση, ως εγκαλουμένους σε μήνυση που είχε υποβάλει η πρώην διευθύντρια του σχολείου, για γεγονότα που σχετίζονται με την προ διετίας κατάληψη του σχολείου από τους μαθητές.
Για το θέμα αυτό, το ΔΣ της ΕΛΜΕ:
Α) σημειώνει ότι:
·        Η εν λόγω διευθύντρια απέσυρε τη μήνυση που είχε υποβάλει, δηλώνοντας ότι είχε υποβάλει μήνυση υπό το κράτος συναισθηματικής φόρτισης.
·        Οι όποιες μικρές φθορές παρατηρήθηκαν στο σχολείο συνέβησαν από εξωσχολικούς το τελευταίο Σαββατοκύριακο και ενώ η κατάληψη είχε τελειώσει από το μεσημέρι της Παρασκευής.
·        Οι εγκαλούμενοι μαθητές ήταν μέλη του προεδρείου του 15/μελούς Συμβουλίου του σχολείου.
Β) θεωρεί ότι η κλήση των συγκεκριμένων μαθητών ως εγκαλουμένων αποτελεί δίωξη κατά της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης των μαθητών.
Γ) Απαιτεί την άμεση παύση της δίωξης και την παραπομπή της υπόθεσης στο αρχείο.
Μπορεί ο καθένας να έχει τις όποιες επιφυλάξεις του για τις μορφές αγώνα που επιλέγουν οι μαθητές. Αν όμως θέλουμε να τους βοηθήσουμε ως μεγαλύτεροι και κυρίως ως δάσκαλοι, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με παιδαγωγικό τρόπο.
Το μαθητικό κίνημα, στο πλαίσιο της αυτονομίας του, μπορεί να καθορίζει τα αιτήματά του καθώς και τους τρόπους ανάδειξης και διεκδίκησής τους. Οι μαθητές μπορούν να ασκούν ανεμπόδιστα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις υλοποιούν μέσα από τα αντιπροσωπευτικά, συλλογικά τους όργανα, όπως ορίζεται άλλωστε και με το νόμο. Γιατί μέσα από τη διαδικασία αυτή οι μαθητές μας ασκούνται στη δημοκρατία και εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ανάμειξη των δικαστών
 και της αστυνομίας στη σχολική ζωή και δράση.
Να καταργηθεί ΤΩΡΑ «η πράξη νομοθετικού περιεχομένου».
Να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον των μαθητών.