Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η φυλακή δεν είναι λύση για τους τοξικοεξαρτημένους

Σημερινή ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για Δικαιώματα των Κρατουμένων αναφέρεται στις πρόσφατες βαριές καταδίκες τοξικοεξαρτημένων (εδώ, εδώ και εδώ). Μεταξύ άλλων, η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι, κατά παράβαση ακόμα και του γράμματος του νόμου, τα ελληνικά δικαστήρια δεν λογάριασαν ούτε την αποδεδειγμένη τοξικομανία, ούτε την προσπάθεια απεξάρτησης. Και καταλήγει ότι "οιτοξικοεξαρτημένοι δεν έχουν θέση στη φυλακή. Η θέση τους είναι δίπλα μας."
Ολόκληρη η ανακοίνωση:


Για άλλη μία φορά το ελληνικό κράτος φόρεσε το πιο σκληρό προσωπείο του απέναντι στους πιο αδύναμους της κοινωνίας. Αυτή τη φορά θύματα του είναι δύο νέοι άνθρωποι, μία χρόνια χρήστρια ναρκωτικών και ένας πρώην χρήστης ενταγμένος στο πρόγραμμα απεξάρτησης του 18ΑΝΩ. Το ελληνικό δικαστικό σύστημα, ως γνήσιος δήμιος, τους καταδίκασε επειδή είχαν την ατυχία να μπλέξουν με τα ναρκωτικά. Κατά παράβαση, ακόμα και του γράμματος του νόμου, δε λογάριασε ούτε την αποδεδειγμένη τοξικομανία της Μαριάνθης Πατσελή, ούτε την προσπάθεια απεξάρτησης του Φωκιανού Παρασκευά, που με κόπο και σθένος διεξάγει εδώ και τόσο καιρό, διανύοντας μάλιστα το τελευταίο στάδιο του προγράμματος απεξάρτησης.
Το ελληνικά δικαστήρια και οι έλληνες νομοθέτες αγνοούν επιδεικτικά και συστηματικά τις φωνές όλων αυτών, που κραυγάζουν ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών δε λύνεται με τον εγκλεισμό στα μπουντρούμια της «δημοκρατίας». Η ανεπάρκεια της «Πολιτείας» να δημιουργήσει αποτελεσματικές δομές κοινωνικής πρόληψης και υποστήριξης δεν αντισταθμίζεται από όσες φυλακές και αν χτιστούν.
Οι τοξικοεξαρτημένοι δεν έχουν θέση στη φυλακή. Η θέση τους είναι δίπλα μας.