Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Χωρίς τέλος ο πόλεμος των σκουπιδιών στη Νάπολι

Αστυνομικοί τρέπονται σε φυγή, καθώς δέχονται επίθεση με μολότοφ στο Τερζίνιο από εξοργισμένους διαδηλωτές
Την ώρα που εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών στοιβάζονται στους δρόμους της Νάπολι, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να αναστείλει το άνοιγμα νέας χωματερής στο Τερζίνιο, έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Ο Γκουίντο Μπερτολάζο, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τον οποίο έστειλε στη Νάπολι ο καβαλιέρε προκειμένου να ασχοληθεί με την επίλυση της πιο πρόσφατης κρίσης με τα σκουπίδια, συμφώνησε με τις τοπικές αρχές το βράδυ του Σαββάτου να ανασταλεί το άνοιγμα της νέας χωματερής προκειμένου, όπως είπε, να επιδιωχθούν άριστες περιβαλλοντικές και υγειονομικές συνθήκες.
Ο Μπερτολάζο διευκρίνισε πως η προτεινόμενη συμφωνία, η οποία θα υποβληθεί στους δημάρχους των πόλεων που βρίσκονται στην καρδιά της διαμάχης, προϋποθέτει τον τερματισμό των διαμαρτυριών. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία στο Τερζίνιο, την πόλη στους πρόποδες του Βεζούβιου, καθώς οι διαδηλωτές απαιτούν νομικές εγγυήσεις πως η χωματερή δεν θα ανοίξει. Δύο διαδηλωτές είναι υπό κράτηση.
Εδώ και μία εβδομάδα, όλοι ο δρόμοι που οδηγούν στη χωματερή του Τερζίνιο, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Νάπολι, έχουν αποκλειστεί από κατοίκους που αρνούνται το άνοιγμα και δεύτερης χωματερής στην περιοχή τους μετά τον κορεσμό της πρώτης.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε τη χορήγηση ειδικής οικονομικής βοήθειας στην περιοχή και έδωσε προθεσμία δέκα ημερών για τη διευθέτηση του προβλήματος, ενώ η ΕΕ έχει προειδοποιήσει τη Ρώμη ότι κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή προστίμων σχετικά με την κρίση.