Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Πρόταση νόμου για τους ανέργους κατέθεσε το ΚΚΕ

Πρόταση νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ανέργων, των αυτοπασχολουμένων και των μικρομεσαίων αγροτών κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «όχι μόνον δεν προσφέρουν ανακούφιση στους ανέργους, αλλά, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, δίνουν ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και τη μεγάλη εργοδοσία», υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης.
Η λήψη των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ, σύμφωνα με την πρόταση, έχουν επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων αγροτών.
Μεταξύ άλλων, η πρόταση προβλέπει ότι το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς, ενώ το ύψος του καθορίζεται στο 80% του βασικού μισθού, ο οποίος θα πρέπει να είναι 1400 ευρώ, δηλαδή το επίδομα να ανέλθει στα 1.120 ευρώ.
Ορίζεται, κατά την πρόταση, ότι το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, ενώ ο άνεργος και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Προτείνεται ακόμη καταβολή μειωμένων τιμολογίων στις ΔΕΚΟ κατά τη διάρκεια της ανεργίας, αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης από δάνειο, με απαγόρευση ανατοκισμού, επιδότηση του ενοικίου, αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας του άνεργου.
Περιλαμβάνονται ακόμη στην πρόταση ρυθμίσεις για το επίδομα των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών.
από tvxs.gr