Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Αναβολή της δίκης κρατούμενου στο Γκουαντάναμο

H πρώτη δίκη για «τρομοκρατία» ενός κρατούμενου στο Γκουαντάναμο που θα γίνει στο αμερικανικό έδαφος και επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη, αναβλήθηκε για μια ακόμα φορά για τις 12 Οκτωβρίου.
Η δίκη του 36χρονου Τανζανού Αχμεντ Γαϊλάνι που κατηγορείται ότι μετείχε σε τρομοκρατικές επιθέσεις, επρόκειτο να αρχίσει σήμερα μετά από πολλών μηνών αναβολές.
Ο δικαστής, Λιούις Κάπλαν, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εκτιμά ότι ο μάρτυρας της κυβέρνησης, Χουσέιν Αμπέμπε δεν μπορεί να παραστεί λόγω του γεγονότος ότι "η μαρτυρία του θα είναι το αποτέλεσμα δηλώσεων που έγιναν υπό πίεση από τον κατηγορούμενο προς τους πράκτορες της CIA" .

Ο Γαϊλάνι συνελήφθη το 2004 στο Πακιστάν και είναι ο μοναδικός κρατούμενος του Γκουντάναμο που πρόκειται να δικαστεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο αμερικανικό έδαφος.

Του έχουν απαγγελθεί τουλάχιστον 200 κατηγορίες και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια. Δύο από τις κατηγορίες είναι ότι αυτός πρωτοστάτησε στην βομβιστική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Νταρ ες Σαλάμ και στην επίθεση στο Ναϊρόμπι που προκάλεσαν το θάνατο 224 πολιτών.

από enet.gr