Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία: Με διαμαρτυρίες ξεκίνησε στη Γερουσία η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό

 "Κ. Βερτ. Ακούστε τον λαό! Αποσύρετε το σχέδιο νόμου για τις συντάξεις", έγραφε το πανώ που ύψωσαν κομμουνιστές γερουσιαστές μέσα στην αίθουσα κατά την ομιλία του υπουργού Εργασίας. Νωρίτερα εκατοντάδες άτομα είχαν διαδήλωναν εκτός Γερουσίας.

Ξεκίνησε χθες στη γαλλική Γερουσία η συζήτηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με διαμαρτυρίες εντός και εκτός της αίθουσας. Στο εσωτερικό, οι γερουσιαστές της ομάδας του ΚΚΓ και του κόμματος Αριστερά σήκωσαν ένα πανώ με το οποίο ζητούσαν την απόσυρση του κειμένου, τη στιγμή ακριβώς που, στο βήμα, ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ ξεκινούσε την ομιλία του.
 Ο πρόεδρος της κυβερνητικής ομάδας, Ζεράρ Λονγκέ, ζήτησε την αναστολή της συνεδρίασης κατηγορώντας τους αριστερούς γερουσιαστές ότι μετέτρεψαν σε "σχολική αυλή σε ώρα διαλείμματος" την αίθουσα της Γερουσίας. Ωστόσο ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, που προήδρευε, ζήτησε την απόσυρση του πανώ, κάτι που έπραξαν οι κομμουνιστές γερουσιαστές κι έτσι ο Βερτ μπόρεσε να συνεχίσει την ομιλία του.
Σε αυτήν ο Βερτ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Υπό τις αποδοκιμασίες από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι "αν οι δημόσιες συντάξεις δεν διασφαλιστούν, τότε θα πληρώσουν το τίμημα οι κοινωνικά αδύναμοι".
Λίγο νωρίτερα, έξω από τη Γερουσία, εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί - μεταξύ τους γερουσιαστές της αντιπολίτευσης, καθώς και οι επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, του ΚΚΓ, Πιέρ Λωράν, και του Αριστερού Κόμματος, Ζαν Λικ Μελανσόν. Οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν πανώ που έγραφε: "Κυρίες και κύριοι γερουσιαστές, μην ψηφίσετε, αυτή η μεταρρύθμιση είναι άδικη". Η Μαρτίν Ομπρί τόνισε ότι "η κυβέρνηση παίζει με την ένταση και θα έχει ευθύνη". "Η Γερουσία πρέπει για μια φορά να δείξει ότι αυτό το σώμα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από χώρος αντίδρασης", τόνισε ο Μελανσόν.
Οι γερουσιαστές επιθυμούν να πάρουν τη ρεβάνς από τη Βουλή, όπου ο πρόεδρός της, Μπερνάρ Ακουαγιέ, διέκοψε τις συζητήσεις για το νομοσχέδιο για να περάσει γρήγορα - γρήγορα στην ψήφισή της, στις 15 Σεπτεμβρίου. Για τον σκοπό αυτό έχουν καταθέσει περίπου 1.200 τροπολογίες και, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στη Βουλή, στη Γερουσία δεν υπάρχει περιορισμός των συζητήσεων... Επίσης το κυβερνητικό κόμμα δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και χρειάζεται κεντρώους συμμάχους...