Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία: «ναι» στο νέο νομοσχέδιο από την εθνοσυνέλευση

Το νομοσχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ενέκρινε και η γαλλική Εθνοσυνέλευση, μετά την αντίστοιχη απόφαση της Γερουσίας. 

Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, έχοντας προαναγγείλει νέες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις για αύριο.
Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου εγκρίθηκε με ψήφους 336 υπέρ και 233 κατά. Χθες, η Γερουσία είχε δώσει την τελική της έγκριση, φέρνοντας τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, στην οποία αντιδρούν οι Γάλλοι εργαζόμενοι, ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση.
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλιστών έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση στο Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να κρίνει εάν η μεταρρύθμιση είναι νόμιμη.
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να το υπογράψει μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
Και τα δυο σώματα του γαλλικού Κοινοβουλίου είχαν ήδη εγκρίνει σε πρώτη φάση αυτήν την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί. 
Η δεύτερη αυτή ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για επικύρωση του νόμου, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου. Η δημοσίευση του κειμένου του νόμου από τον γάλλο πρόεδρο θα επιτρέψει και την εφαρμογή του.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εδώ και δύο εβδομάδες, αν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχουν χάσει τη δυναμική τους.
Λόγω των αυριανών απεργιών, αναμένεται να ακυρωθεί το 50% των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Παρισιού Ορλί και το 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Ντε Γκολ και σε άλλα αεροδρόμια, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).
Η DGAC ενημέρωσε για τις ακυρώσεις αυτές των πτήσεων τις αεροπορικές εταιρείες.
Πολλά συνδικάτα της αεροπορικής εταιρείας Air France ζήτησαν να πραγματοποιηθούν και άλλες στάσεις εργασίας που θα εκτείνονται από στάσεις μίας ώρας έως 24ωρες απεργίες.
αναδημοσίευση από τα Νέα