Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών για το σχέδιο ανάπλασης στη Στουτγάρδη

Εχτές τη νύχτα, η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδήλωση 20.000 ατόμων στη Στουτγάρδη, στο γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο σχέδιο ανάπλασης της πόλης.
Εικόνες αστυνομικών να ρίχνουν νερό και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών μεταδόθηκαν σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας.
Περίπου 130 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, 16 από τους οποίους διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 26 άνθρωποι ηλικίας 15 με 68 ετών συνελήφθησαν. Οι διαδηλωτές από τη μεριά τους κάνουν λόγο για 400 τραυματίες κυρίως λόγω των δακρυγόνων.
Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους διαδηλωτές που αρνούνταν να εγκαταλείψουν ένα πάρκο στο κέντρο της Στουτγάρδης, τα 300 δέντρα του οποίου θα έπρεπε να κοπούν.
Μετά την εκκένωση του πάρκου από τους διαδηλωτές, χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν να διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα 25 πρώτα δέντρα κόπηκαν.
Το κόψιμο αυτών των δέντρων είναι μέρος του σχεδίου αστικής ανάπλασης της Στουτγάρδης και της γύρω περιοχής, κόστους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να περάσει από την πόλη ένας πανευρωπαϊκός σιδηροδρομικός άξονας 1.500 χιλιομέτρων, που θα ενώνει το Παρίσι με τη Βουδαπέστη.
Μία νέα διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).