Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

«Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» στην Αττική...

Με συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, σήμερα, ανακοινώθηκε η κάθοδος αριστερού, αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου στην περιφέρεια Αττικής, που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, (στην οποία συμμετέχουν οι οργανώσεις ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ, ΕΚΚΕ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ, ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ, και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση), την Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη και πολλούς ανένταχτους Αριστερούς.
Το όνομα του ψηφοδελτίου στην Αττική σηματοδοτεί και τη βασική πολιτική θέση του: «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ – Ανταρσία σε Μνημόνιο, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ».
Επικεφαλής του συνδυασμού είναι ο Άγγελος Χάγιος, γνωστός από τον...
 αντιδικτατορικό αγώνα, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων από το 1982 μέχρι το 1990 και πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από όπου αποχώρησε το 1989 διαφωνώντας με τις συγκυβερνήσεις Τζαννετάκη – Ζολώτα και την ακραία υποταγή της Αριστεράς.
 
Υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες είναι οι:
Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών ο Γιάννης Σηφακάκης συντονιστής της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο», με μεγάλη δράση στο αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.

Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, τέως μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, με σημαντική δράση στην υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Στο Νότιο Τομέα Αθηνών ο γιατρός Σπύρος Δρίτσας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Καταλήψεων στους μεγάλους αγώνες της νεολαίας το 2006-2007.

Στο Δυτικό Τομέα Αθηνών ο Χρίστος Μπίστης, ιστορικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα και των κινημάτων της μεταπολίτευσης.

Στον Πειραιά ο Νίκος Καββαδάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, με ενεργό δράση στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Στην Ανατολική Αττική ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός, τέως μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ,  με ενεργό δράση στην Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δ.Σ.Α. και στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας.

Στην Περιφέρεια Νήσων  ο Γιάννης Φελέκης, ιστορικό στέλεχος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Στη Δυτική Αττική η γιατρός Μαριώτα Αλμυρούδη, μέλος του Συντονιστικού των καταλήψεων, με ενεργό δράση στο φοιτητικό κίνημα.

Η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» στην Αττική παρεμβαίνει στις εκλογές για την περιφέρεια Αττικής για να καταγραφεί η δυναμική της αντίστασης και του αγώνα, η ελπίδα της ανατροπής, το αίτημα για μιαν άλλη αριστερά. Συγκροτήθηκε από αγωνίστριες και αγωνιστές και βλέμμα είναι στραμμένο στις απεργίες, τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Αντλεί τους ανθρώπους που τη συναπαρτίζουν από τις εργατικές αντιστάσεις, τα τοπικά κινήματα, τη μαχόμενη ριζοσπαστική διανόηση. 


«Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ –είπε ο Α. Χάγιος- καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αυταπασχολούμενους και την αγροτιά, με την ψήφο τους, στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, να στείλουν στις αγορές, στα χρηματιστήρια,  και στο διευθυντήριο των Βρυξελλών, μήνυμα αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή:
-    του Μνημονίου, του Καλλικράτη και της αντεργατικής επίθεσης συνολικά
-    της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξου διαχειριστή, όπως η ΝΔ». και της τρόικας.
-    της ΕΕ που αποτελεί τον διεθνή μηχανισμό στήριξης των πολυεθνικών και των τραπεζιτών ενάντια στους λαούς, το ΔΝΤ στο έδαφος της Ευρώπης.

Υπογράμμισε οτι η «κοινωνική και οικονομική χούντα» κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ, με την αντεργατική πολιτική διαρκείας και το Μνημόνιο, «πυροβολεί την εργασία και εκτινάσσει την ανεργία, το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας, ειδικά για τη νέα γενιά».

Για αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τον Αγγ. Χάγιο,  απαγόρευση των απολύσεων, ριζική μείωση του χρόνου εργασίας. Το εργατικό κίνημα πρέπει να παλέψει, τόνισε, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για συλλογικές συμβάσεις ενάντια στην κατάργησή τους. Το κίνημα της νεολαίας πρέπει να αποκρούσει την επέλαση της αγοράς στην εκπαίδευση που μεθοδεύει η Διαμαντοπούλου.
Η ελπίδα θα έρθει από τις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις Εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί αντί να μειωθεί και συμπλήρωσε: «Το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσει την παύση εδώ και τώρα των πληρωμών στους τοκογλύφους, τη διαγραφή του επαχθούς ληστρικού χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, την ριζική αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των εργαζόμενων, αλλά και την άμεση έξοδο από το ευρώ σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, μέχρι και την οριστική αποδέσμευση από αυτήν».

Τα τεράστια προβλήματα στην Αττική, σύμφωνα με τον εισηγητή, δεν είναι τυχαία. Πέρα από την φτώχια και την ανεργία που καλπάζει η Αττική υποφέρει από την καπιταλιστική αξιοποίηση του χώρου και του περιβάλλοντος στον βωμό του κέρδους και των «ελειμμάτων». Το ανοσιούργημα που ετοιμάζεται στο ελληνικό, η παράδοση του θαλάσσιου μετώπου στην Cosco, η «αξιοποίηση» των ορεινών όγκων και οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που σχεδιάζουν να τους διασχίσουν, συνολικότερα η πολιτική της κυβέρνησης που στο όνομα των «επενδύσεων» διαλύει κάθε έννοια κοινωνικού ελέγχου και περιβαλλοντικής προστασίας είναι στην ρίζα της οικολογικής καταστροφής, παρούσας και επερχόμενης στην πολύπαθη Αττική. Πιστεύουμε ότι με την δύναμη των κινημάτων των πολιτών θα ανατρέψουμε αυτήν την βάρβαρη καπιταλιστική «ανάπτυξη»

Ο Καλικράτης όχι μόνο δεν αποτελεί αποκέντρωση αλλά αποτελεί μια αντιδραστική μεταβολή του κράτους σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας, που καθιστά το «τοπικό κράτος», φορομπηχτικό (ήδη οι επιχορηγήσεις μειώνονται στο μισό!! ενώ οι «αρμοδιότητες» αυξάνονται), υποταγμένο στις τράπεζες και τις εταιρείες, δέσμιο των επιλογών της ΕΕ, βαθύτατα αντιδημοκρατικό και αποξενωμένο από τους εργαζόμενους και τους πολίτες, με ελαστικές εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις στο εσωτερικό του. Για αυτό είμαστε συνολικά αντίθετοι σε αυτήν την αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση.

Για την ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ η παρατεταμένη επίθεση του κεφαλαίου μπορεί να  ανατραπεί, μαζί με την «κυβέρνηση – μαριονέτα των χρηματιστών», από ένα «ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα και όχι με κοινοβουλευτικές ασκήσεις χάρτου ή με επικοινωνιακές ατάκες κατά του Μνημονίου». Με το στόχο της ανατροπής και μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, ο συνδυασμός καλεί όλη την Αριστερά σε κοινή δράση

Επίσης, το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ εκτιμά ότι η κρίση του «υπαρκτού καπιταλισμού» είναι δομική. Απέναντι σε αυτή η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι αυταπάτες για ένα «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» αλλά η πάλη για την εργατική εξουσία και δημοκρατία με προοπτική το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι συνδυασμοί της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς συμμετέχουν στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Πέτρο Κωνσταντίνου (συντονιστή της Κίνησης Ενωμένοι κατά του Ρατσισμού και της Φασιστικής Απειλής, με σημαντική δράση στους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο, την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση), στον Πειραιά με τον Θανάση Διαβολάκη (ιδιωτικό εκπαιδευτικό, μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ), στη Θεσσαλονίκη με τον Ζήση Κλεισιάρη (δικηγόρο, επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ), ενώ φιλοδοξούν να συμμετάσχουν σε 12 από τις 13 Περιφέρειες