Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Την απαγόρευση κουρδικού καναλιού ζητά η εισαγγελία της Δανίας

Ο εισαγγελέας της Δανίας ζήτησε σήμερα την απαγόρευση της λειτουργίας του κουρδικού τηλεοπτικού δικτύου Roj TV, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη. εκτιμά ότι το κανάλι αυτό υποστηρίζει το ΡΚΚ, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
"Στείλαμε το κατηγορητήριο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Κοπεγχάγης. Ζητούμε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Roj TV για παραβίαση του άρθρου 144 Ε για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων", δήλωσε η αρμόδια για την υπόθεση εισαγγελέας Λίζελοτε Νίλας και πρόσθεσε πως "βάσει έρευνας που ξεκίνησε το 2005 το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο παραβιάζει, με ορισμένες εκπομπές του, την αντιτρομοκρατική νομοθεσία".

"Εξετάσαμε πολύ προσεκτικά μια σειρά εκπομπών του Roj TV και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είχαν προπαγανδιστικό χαρακτήρα υπέρ του ΡΚΚ", σημείωσε η Λιζελότε Νίλας.
Η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης για την υπόθεση δεν έχει ακόμα οριστεί.
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το Roj TV, Μπγιορν Έλμκιστ, δήλωσε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη για το θέμα της δέσμευσης των τραπεζικών καταθέσεων του καναλιού και ότι η σχετική δικαστική απόφαση θα εκδοθεί στις 19 Οκτωβρίου.
Η Τουρκία ζητά εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση της Δανίας να απαγορεύσει τη λειτουργία το Roj TV, που άρχισε να εκπέμπει το 2004 σε 68 χώρες, με την αιτιολογία ότι δίνει βήμα σε υποστηρικτές του ΡΚΚ, ενώ ανάλογο αίτημα έχουν διατυπώσει και οι ΗΠΑ.
από enet.gr