Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στο Δούναβη η τοξική λάσπη - ελπίδες για περιορισμένη καταστροφή

Την ελπίδα ότι η καταστροφή στο οικοσύστημα του Δούναβη θα είναι περιορισμένη εκφράζουν οι ουγγρικές αρχές, μετά τη μόλυνση του ποταμού με τοξική λάσπη.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών, στο σημείο όπου η λάσπη εισήλθε στο Δούναβη, η αλκαλικότητα των υδάτων μετρήθηκε στο 9,3 στην κλίμακα των 14 pH. «Υπάρχουν ελπίδες η χλωρίδα και η πανίδα των ποταμών Δούναβη και Ράμπα να αντέξουν στη μόλυνση», δήλωσε η Τίμεα Πετρόσι. Πρόσθεσε ότι τα συνεργεία ρίχνουν διαρκώς γύψο και οξύ σε μια προσπάθεια να μετριάσουν την αλκαλικότητα των υδάτων, που σκότωσε ήδη όλα τα ψάρια στον ποταμό Μάρκαλ, ο οποίος καταλήγει στο Δούναβη.
Ξένοι αξιωματούχοι που παρακολουθούν την επιχείρηση δήλωσαν ότι για να σωθεί το οικοσύστημα θα πρέπει τα επίπεδα οξύτητας να πέσουν τουλάχιστον στα 8 pH.
Κατά το διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία του Δούναβη, το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι η κόκκινη τοξική λάσπη να διαλυθεί. «Το γεγονός ότι ο Δούναβης περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού σημαίνει ότι (η λάσπη) θα αραιωθεί και δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες», δήλωσε ο Φίλιπ Ουέλερ. Πάντως και στο Δούναβη εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παραδέχθηκε πως πρόκειται για «οικολογική τραγωδία».
Σχέδια έκτακτης ανάγκης ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή άλλες έξι χώρες, οι οποίες βρέχονται από το Δούναβη και ιδιαίτερα η Σερβία και η Βουλγαρία, όπου ήδη γίνονται διαρκείς εργαστηριακές αναλύσεις των υδάτων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανιχνευθεί κάτι ανησυχητικό. Η λάσπη υπολογίζεται πως θα φθάσει στη γειτονική Ρουμανία εντός πέντε ημερών, όμως μέχρι τότε η τοξική ύλη ενδέχεται να έχει διαλυθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας.
Βαρύ το τίμημα για την Ουγγαρία
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κόκκινη τοξική λάσπη. Ο θάνατός τους αποδίδεται σε πνιγμό, όμως οι περισσότεροι από τους περίπου 120 ανθρώπους που νοσηλεύονται φέρουν χημικά εγκαύματα. Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν σκέπτονται να κινηθούν δικαστικά εναντίον του ομίλου που διαχειρίζεται το εργοστάσιο αλουμινίου από το οποίο διέρρευσε βωξίτης, αξιώνοντας μεγάλες αποζημιώσεις.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Ορμπάν επισκέφθηκε την κατεξοχήν πληγείσα περιοχή, το χωριό Κολόνταρ, όπου το ύψος των λυμάτων έφθασε τα δύο μέτρα, κάνοντας κάποιους να μιλούν για «τοξικό τσουνάμι». «Η Ουγγαρία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής», δήλωσε ο Ορμπάν προσθέτοντας όμως ότι κάποιες περιοχές θα πρέπει να εκκενωθούν.
Η διαρροή από το εργοστάσιο έχει σταματήσει, σύμφωνα με αξιωματούχους. Περιμετρικά της περιοχής χτίζεται προστατευτικό τείχος, ενώ σε μία έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνεργεία και εθελοντές επιχειρούν να αφαιρέσουν από την επιφάνεια του εδάφους στρώμα πάχους 2 εκατοστών σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μόλυνσης.
αναδημοσίευση απο naftemporiki.gr