Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τα σχολικά βιβλία στο στόχαστρο της Ιεράς Συνόδου

Στην προχθεσινή της Συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος, εκτός από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα, συζήτησε γενικότερα τα της οικονομικής κρίσης και αποφάνθηκε ότι αποτελεί καρπό της «ηθικής και πνευματικής κρίσης» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας. Επί τούτου, ορισμένοι μητροπολίτες έφεραν ως παράδειγμα τα σχολικά βιβλία, όπου γίνονται «αρνητικά σχόλια» για την Εκκλησία – χωρίς βέβαια να θίγεται το κατά πόσον είναι αληθή ή μη.

Έτσι, οι «ιεροί» άνδρες της ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδας, αποφάνθηκαν ότι υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο στα εγχειρίδια των θρησκευτικών, αλλά και σε αυτά της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας.
«Ολα όσα συμβαίνουν είναι διότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης. Η οποία ηθική κρίση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει παιδεία» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και προειδοποίησε πως «Η κυβέρνηση γκρεμίζει το υπόβαθρο της παιδείας, διότι δεν έχει μέσα τα Θρησκευτικά και την Ιστορία της πατρίδας μας».

Δάνειο για αγορά μετοχών της ΕΤ

Με δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ύψους 26 εκατ. ευρώ συμμετέχει η Εκκλησία της Ελλάδος στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Η Ιεραρχία έλαβε την απόφαση για συμμετοχή στην αύξηση χωρίς αντιπαραθέσεις και επέμεινε στην ανάγκη δανειοδοτήσεως αφού όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία τα έσοδά της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σταδιακά μειώνονται.
Οπως επισήμανε ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής, «η τιμή εκδόσεως της μετοχής είναι αρκετά ελκυστική, η Εκκλησία δεν πρέπει να απολέσει την δεσπόζουσα θέσιν που κατέχει εις την μετοχικήν σύνθεση».
Αγωνία για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς Χριστόδουλου
Εκτός αυτού, οι ιεράρχες ήρθαν χθες σε σύγκρουση με αφορμή δηλώσεις του μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι «θέλετε να καταργήσετε µε κάθε τρόπο το έργο του µακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου», με αφορμή κατάργηση ή συγχώνευση συνοδικών επιτροπών. Δριμεία ήταν η αντίδραση του κ. Ιερώνυμου προς τον κ. Δανιήλ: «Παρεκτρέπεστε. Τίµησα και τιµώ τον προκάτοχό µου και το έργο του. Σεβάστηκα και σέβοµαι τη µνήµη του και όσα προσέφερε στην Εκκλησία. Μακάρι τον σεβασµό που επέδειξα και επιδεικνύω προς τον προκάτοχό µου να τον επεδείκνυαν και κάποια από τα πνευµατικά του παιδιά και τα πρόσωπα που έλεγαν ότι αποτελούν το περιβάλλον του».
αναδημοσίευση tvxs.gr