Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

«Φωτιά» Wikileaks για Ιράκ

Σύμφωνα με τα απόρρητα στοιχεία που έφερε στο φως η ιστοσελίδα Wikileaks, το 63% των νεκρών Ιρακινών ήταν άμαχοι, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους γνώριζαν για τα βασανιστήρια εναντίον χιλιάδων κρατουμΕλπίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει την απάντησή της και δεν θα περιμένει από μας να της πούμε τι πρέπει να κάνει. Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, τη δημοσίευση των περίπου 400.000 απόρρητων εγγράφων του πολέμου του Ιράκ, από την ιστοσελίδα Wikileaks, από τα οποία προκύπτει ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις γνώριζαν για δολοφονίες αμάχων από ειδικά αποσπάσματα του ιρακινού στρατού και για βασανισμούς κρατουμένων, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Σύμφωνα με τα απόρρητα στοιχεία που έφερε στο φως η ιστοσελίδα Wikileaks, το 63% των νεκρών Ιρακινών ήταν άμαχοι, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους γνώριζαν για τα βασανιστήρια εναντίον χιλιάδων κρατουμένων
Μεταξύ άλλων, ο Κλεγκ ανέφερε σε δηλώσεις του: «Οι ισχυρισμοί για καταπατήσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ είναι αρκετά σοβαροί. Μπορεί να λυπόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν αυτές οι διαρροές, αλλά νομίζω ότι η φύση των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν είναι εξαιρετικά σοκαριστική».
ΑντιδράσειςΟι δηλώσεις αυτές του Νικ Κλεγκ εντάσσονται στο πλαίσιο των αντιδράσεων, που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των εγγράφων τα οποία διαψεύδουν ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους δεν γνώριζαν για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, που σύμφωνα με τα έγγραφα φτάνουν τους 109.000 εκ των οποίων ο 63% ήταν άμαχοι, αλλά και για τα βασανιστήρια εναντίον χιλιάδων κρατουμένων, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους είναι σουνίτες.
Στη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών από την ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασέιντζ, αντέδρασε έντονα και ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, η πολιτική του οποίου κατακεραυνώνεται από τα στοιχεία. Συγκεκριμένα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η χρονική στιγμή για τη δημοσιοποίηση των απόρρητων αυτών εγγράφων, η οποία συμπίπτει με την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης, δεν επιλέχθηκε τυχαία και αποτελεί προσπάθεια σαμποταρίσματος της προσπάθειας από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας.
Παράλληλα στο κείμενο αρνείται ότι ομάδες του στρατού υπό τον έλεγχό του δρούσαν ως τάγματα θανάτου κατά την περίοδο 2006-2007.
ΠεντάγωνοΑπό την πλευρά του το Πεντάγωνο, με ανακοίνωσή του, καταφέρθηκε ενάντια στη δημοσιοποίηση των εγγράφων από την ιστοσελίδα λέγοντας πως «ο μεγαλύτερός μας φόβος είναι ότι βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας», αλλά και ότι τα έγγραφα αυτά δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις δρουν στον πόλεμο του Ιράκ, προκαλώντας πρόβλημα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.
Πέρα από τους τριγμούς που προκάλεσαν όμως τα έγγραφα της Wikileaks ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η δημοσίευση προκάλεσε αναταραχή και στην ευρύτερη συμμαχία των χωρών που συμμετέχουν στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του στρατού της Δανίας, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι θα αναλύσει τα εμπιστευτικά έγγραφα για να συγκρίνει τα στοιχεία με δικές του αναφορές.