Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Έναρξη των 3ήμερων εκδηλώσεων για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

 Ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα και κορυφώνονται την Τετάρτη με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, οι τριήμερες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Συλλαλητήρια διοργανώνουν για σήμερα το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και οι φοιτητικοί σύλλογοι, κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης αλλά και κατά ενδεχόμενης νέας δέσμης μέτρων ενόψει των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2011.

Οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν φέτος αυξημένη περιφρούρηση εντός του κτιρίου του Πολυτεχνείου, γράφει ο σημερινός Τύπος, ενώ ο πρύτανης Σ.Σιμόπουλος έστειλε για πρώτη φορά e-mail σε όλους τους φοιτητές, ζητώντας τους να συμμετάσχουν στο τριήμερο μνήμης του Πολυτεχνείου.
Το διήμερο από Δευτέρα έως και Τρίτη το συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων θα ανοίξει στις 9:30 π.μ

. και θα κλείσει στις 9 μ.μ., ή νωρίτερα αν κριθεί σκόπιμο για λόγους ασφαλείας. Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου το κτίριο θα ανοίξει στις 9 π.μ. και θα κλείσει στη 13:00 μ.μ. για να ακολουθήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση από τη Δευτέρα μέχρι και τις 8 π.μ. το πρωί της Πέμπτης.
«Κάθε εποχή και κάθε συγκυρία έχει τις δικές της απαιτήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση θα ληφθούν όλα τα μέτρα, με βάση τις απαιτήσεις της εποχής» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ.Παπουτσής, σημειώνοντας ότι η 17η Νοέμβρη είναι μέρα μνήμης και όχι ραντεβού με τη βία. Υπενθυμίζεται πως πάνω από 7.000 αστυνομικοί πρόκειται να κατακλύσουν τους δρόμους της πρωτεύουσας με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται, όπως πάντα, στα Εξάρχεια, όπου έγινε γνωστό ότι θα εφαρμοστεί και φέτος το δόγμα των «προληπτικών» προσαγωγών. Αξιοσημείωτο είναι ότι από σήμερα το πρωί έχουν εξαφανιστεί οι κάδοι απορριμμάτων από την περιοχή γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.
Κινητοποιήσεις σήμερα

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΚΚΕ θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 18.00 το απόγευμα, όπου η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης το ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήρια σε 13 πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Πύργο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα και Ρόδο.
Η συγκέντρωση που διοργανώνει ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων και οι φοιτητικοί σύλλογοι, θα ξεκινήσει στις 17.00 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο, και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας. Στη συγκέντρωση και πορεία καλεί και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
«Από τη Δευτέρα συνεχίζεται ο τρίτος γύρος των κοινωνικών και ταξικών αγώνων για την ανατροπή του επαίσχυντου μνημονίου και αποτροπή των νέων σκληρών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την τρόικα. Οι φετινές τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκ των πραγμάτων συνδέονται με τους αγώνες και τα αιτήματα για την αποδέσμευση της χώρας και του λαού μας από το μνημόνιο, για την ακύρωση των κυβερνητικών αντεργατικών πολιτικών και την υπεράσπιση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου εγγυημένου μισθού» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συμμετοχή τους πολίτες σήμερα, στις 17.30 μμ στο ΕΜ Πολυτεχνείο, στην πορεία που καλούν ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων μαζί με φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην έλευση της Τρόικα στην Αθήνα.
Εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις την Τρίτη

Αύριο Τρίτη, στις 07.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί από τη μουσουλμανική κοινότητα ανοιχτή προσευχή στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Πληροφορίες που σύμφωνα με το Έθνος, είχαν φτάσει μέχρι χτες το απόγευμα στις αστυνομικές υπηρεσίες, ανέφεραν ότι παράλληλα είναι πιθανό να γίνουν άλλες δύο συγκεντρώσεις μουσουλμάνων για ανοιχτή προσευχή, στην πλατεία Κουμουνδούρου και στην πλατεία Αττικής ενώ ανησυχία εκφράζεται για πιθανές συγκεντρώσεις ακροδεξιών ομάδων σε Άγιο Παντελεήμονα και Πλατεία Αττικής.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στις 18.00 μμ στο ΜΑΧ, Ε.Μ. Πολυτεχνείο, στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «Πολυτεχνείο 1973-Πολυτεχνείο 2010: Στο δρόμο της εξέγερσης και της ανατροπής, η αντικαπιταλιστική αριστερά στο προσκήνιο», με ομιλητές τους: Ά. Χάγιο, Π. Κωνσταντίνου, Θ. Διαβολάκη.
Τετάρτη

Την Τετάρτη 17/11, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία για τα 37 χρόνια από την φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου.