Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδία: Πιέσεις και αρνήσεις για το Μηχανισμό Στήριξης

 Η κυβέρνηση του Δουβλίνου διέψευδε επισήμως δύο φορές μέσα σε μια μέρα τις πληροφορίες για πιέσεις και συζητήσεις συζητήσεις για έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕSEF).
Ωστόσο ΒΒC και Financial Times κρίνουν ότι η προσφυγή είναι μοναχά θέμα χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, το Βερολίνο άσκησε πιέσεις ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Θέμα χρόνου θεωρούν οι αναλυτές την προσφυγή της Ιρλανδίας στον Μηχανισμό Στήριξης, με τους Financial Times να γράφουν χθες ότι οι σχετικές συζητήσεις θα εντείνονταν, ενώ το BBC ανέφερε πως το ερώτημα δεν είναι εάν θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά πότε. Το δε Bloomberg, επικαούμενο δηλώσεις στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης, έγραφε πως το Βερολίνο ασκεί πιέσεις στην Ιρλανδία να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. πριν από την αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας στις αγορές ομολόγων της ευρω-περιφέρειας και να προωθηθούν έτσι ευκολότερα τα σχέδιά του για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Η ίδια πηγή εξήγησε πως η απομάκρυνση των ανησυχιών για την Ιρλανδία θα βοηθήσει τη Γερμανία να εξασφαλίσει συναίνεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για τη γερμανική πρόταση που αφορά το σχέδιο διάσωσης.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν διαβεβαίωσε πως η χώρα του διαθέτει ικανοποιητικά χρηματικά αποθέματα για ένα εξάμηνο και δεν έχει λόγο να προσφύγει στο Μηχανισμό, ενώ ακόμα και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι «η Ιρλανδία είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της». Παράλληλα, η ιρλανδική κυβέρνηση κατηγορεί τη Γερμανία ότι επιτείνει το πρόβλημα, καθώς, στις συζητήσεις για την αντικατάσταση του ESEF με ένα νέο μηχανισμό επίλυσης κρίσεων, πρότεινε να πληρώνουν το κόστος της αναδιάρθρωσης υπερχεωμένων χωρών και οι κάτοχοι ομολόγων τους. Από τη σύνοδο της G20 στη Σεούλ, οι πέντε ισχυρότερες χώρες της ΕΕ, έσπευσαν να ηρεμήσουν τις αγορές, τονίζοντας ότι ο νέος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων δεν θα αφορά το τρέχον χρέος χωρών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ έχει έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ο οποίος προβλέπεται να έχει «σχεδιαστεί» έως το μέσον Δεκεμβρίου, με τον κ. Τρισέ να υποστηρίζει πως οι προτεινόμενες απομειώσεις στα προβληματικά ομόλογα θα υπονομεύσουν το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης στις αγορές ομολόγων της ευρω-περιφέρειας. Η γερμανική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί αύριο.
Υπέρ του ευρω-ομολόγου ο Παπανδρέου

Κεντρικό δανεισμό των χωρών της Ευρωζώνης για να ισχυροποιηθεί η συνοχή της θα ζητήσει εκ νέου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ.Παπανδρέου στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα, Δευτέρα, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στο τέλος της εβδομάδας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη πρόταση που είχε καταθέσει στα τέλη Ιανουαρίου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός για την έκδοση ευρω - ομολόγου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η κρίση είναι πιο μεγάλη από ότι αρχικώς προβλεπόταν και θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος πολιτικός συντονισμός και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για την προστασία και την ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος.
Σημειώνεται πως η έκδοση ευρω - ομολόγου βρίσκει σύμφωνες τις κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όχι όμως και την Γερμανία η οποία θεωρεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε το ενιαίο νόμισμα και θα γεννούσε «ηθικούς κινδύνους». Πάντως, ακόμη και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ του κεντρικού δανεισμού των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, ενώ θετική αναφορά στο θέμα έχει κάνει προσφάτως και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ωστόσο, η Γερμανία σκληραίνει την στάση της έναντι των δημοσιονομικά απείθαρχων κρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα καταθέσει αύριο, Τρίτη, στο Συμβούλιο Eurogroup πρόταση για τον νέο μηχανισμό στήριξης, που θα ισχύσει το 2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προοπτική αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους για χώρες με χρόνιο πρόβλημα. Βάσει της συγκεκριμένης πρότασης, οποιαδήποτε στήριξη προς χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα γίνεται υπό «δρακόντειους» όρους, όπως είναι η απώλεια δικαιώματος ψήφου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η διαχείριση της κρατικής περιουσίας από την Ευρωζώνη.
από:tvxs.gr