Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

«Πάγωμα» του εποικισμού ζητούν εκ νέου οι Παλαιστίνιοι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων

 Η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να παγώσει πλήρως την εποικιστική δραστηριότητα και να μην αρκεστεί σε ένα περιορισμένο μορατόριουμ στη Δυτική 'Οχθη, αν θέλει να δείξει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ.

"Αν ο Νετανιάχου σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, θα επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ", οι οποίες έχουν διακοπεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, τόνισε ο Ερεκάτ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε χθες Κυριακή μια αμερικανική πρόταση για ένα νέο πάγωμα 90 ημερών της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική 'Οχθη --αλλά όχι στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ-- με αντάλλαγμα την παροχή από τις ΗΠΑ ενός σημαντικού φακέλου πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι είναι θετικό στοιχείο η εξέταση από το Ισραήλ του αμερικανικού σχεδίου και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ "σοβαρό".
"Ο πρόεδρος Ομπάμα γνωρίζει πλήρως ότι ο Νετανιάχου ευθύνεται για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων", είπε ο Ερεκάτ. "Ξέρει επίσης πολύ καλά ότι ο Νετανιάχου είναι το κλειδί των διαπραγματεύσεων, ότι είναι αυτός που έκλεισε την πόρτα στις συνομιλίες και ότι επέλεξε τους εβραϊκούς οικισμούς αντί της ειρήνης", υπογράμμισε.
Οι Παλαιστίνιοι τονίζουν ότι δεν ενημερώθηκαν επίσημα για την αμερικανική πρωτοβουλία.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα δεχτεί απόψε τον αμερικανό διπλωμάτη Ντέιβιντ Χέιλ, τον αναπληρωτή του Τζορτζ Μίτσελ, του απεσταλμένου του προέδρου Ομπάμα στη Μέση Ανατολή. Στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Χέιλ θα παρουσιάσει το αμερικανικό σχέδιο στον παλαιστίνιο ηγέτη.