Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Α. Μέρκελ: Δεν πρόκειται να αλλάξει ο μηχανισμός χρηματοδότησης της Ελλάδας

«Τίποτε απολύτως δεν θα αλλάξει όσον αφορά τα τρέχοντα μέτρα διάσωσης για την Ευρωζώνη συνολικά και την Ελλάδα», είπε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε χθες στις Βρυξέλλες. Και προσέθεσε: «Αυτό που κάνουμε είναι να συζητάμε για το μέλλον», αναφερόμενη στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή για τη διαμόρφωση ενός Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα αντικαταστήσει τους δύο τρέχοντες Μηχανισμούς, η ισχύς των οποίων λήγει το Μάιο του 2013. Υπενθυμίζεται πως ο Μηχανισμός για την Ελλάδα προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 110 δις ευρώ και για την Ευρωζώνη συνολικά 750 δις ευρώ.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξαν την πρόβλεψη στο Μόνιμο Μηχανισμό της αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους με τη συμμετοχή στο κόστος και των ιδιωτικών φορέων - τραπεζών και ταμείων - παρά την αύξηση που προκλήθηκε στα επιτόκια και τα spreads των χωρών της Ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, κυρίως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου κινείται σήμερα πάνω από τις 850 μονάδες βάσης, ενώ το spread του αντίστοιχου ιρλανδικού ομολόγου κινείται περί τις 500 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 1999.
Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κυκλοφόρησε ένα άρθρο στους 26 ομολόγους του Υπουργούς και σε ομιλία που έκανε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης είπε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων αποσκοπεί να εμποδίσει και όχι να ενθαρρύνει μια "άτακτη αναδιάρθρωση" κρατικού χρέους. Επέμεινε ότι οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μετέχουν στο κόστος της αναδιάρθρωσης, ώστε να διασφαλισθεί ότι η πειθαρχία των αγορών θα ενισχύει τη δημοσιονομική πειθαρχία που θα επιβάλλεται με τις κυρώσεις για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αν όλο το βάρος της αναδιάρθρωσης έπεφτε στο βάρος των φορολογούμενων, αυτό θα ήταν "μια επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα" λαϊκής αγανάκτησης.
Σε επίπεδα-ρεκόρ το spread των ιρλανδικών ομολόγων

Σαρωτική είναι η αναδιάρθρωση του χρέους που ετοιμάζει η ιρλανδική κυβέρνηση για την -κρατικοποιημένη- Anglo Irish Bank, καθώς προτείνει στους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογα της τράπεζας που έχουν με νέους κρατικούς τίτλους, η ονομαστική αξία των οποίων θα είναι το 20% της αξίας των τίτλων της Anglo Irish.
αναδημοσίευση απο tvxs.gr