Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του συνάδελφου Σ. Ιωαννίδη από το φροντιστήριο ΣΥΣΤΗΜΑ

Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του συνάδελφου Σ. Ιωαννίδη από το φροντιστήριο ΣΥΣΤΗΜΑ ζητούν τα μέλη του σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους την Τετάρτη 27 Οκτώβρη, ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου "ΣΥΣΤΗΜΑ" κ. Τζιώρτζης απέστειλε εξώδικη απόλυση στον Στέφανο Ιωαννίδη εξαιτίας του ότι ο τελευταίος ζήτησε να πληρώνεται κανονικά με βάση τη σύμβαση εργασίας του κλάδου, με την οποία είχε προσληφθεί, δηλαδή 9,5 ευρώ την ώρα, ενώ ο  ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου τον πληρώνε με 7, 5 ευρώ την ώρα...Επίσης τονίζουν ότι "ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου χρησιμοποίησε μαθητές για να αιτιολογήσει την απόλυση, τον οποίον για δύο ευρώ τον πετάει στον δρόμο στη μέση της χρονιάς...μόνο και μόνο επειδή ζήτησε τα νόμιμα".
Το σωματείο ζητάει να ανακληθεί η απόλυση και ο συνάδελφος να επανέλθει κανονικά στη δουλειά του. Επίσης απαιτεί την τήρηση στο ακέραιο της σύμβασης εργασίας του κλάδου. Στην χθεσινή πορεία μέλη του σωματείου έκαναν παρέμβαση έξω από το φροντιστήριο στην Αγ. Σοφίας.
 Το σωματείο κύρηξε την Πέμπτη στάση  στάση εργασίας στο φροντιστήριο ΣΥΣΤΗΜΑ στην Βασ. Όλγας από τις 7μμ - 10 μμ και καλεί την Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 6 μμ έξω από το φροντιστήριο.



Ολόκληρη η Ανακοίνωση:
Την Τετάρτη 27 Οκτώβρη, ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «ΣΥΣΤΗΜΑ» κ. Τζιώρτζης απέστειλε εξώδικη απόλυση στον συνάδελφο φιλόλογο Στέφανο Ιωαννίδη. Ο λόγος της απόλυσης είναι ότι ο συνάδελφος είχε προηγουμένως ζητήσει από τον εργοδότη να πληρώνεται κανονικά με βάση τη σύμβαση εργασίας του κλάδου (με την οποία έχει προσληφθεί) δηλαδή με 9,5 ευρώ την ώρα καθαρά, ενώ ο κ. Τζιώρτζης του είχε πετάξει σαν ψίχουλα για την εργασία του Σεπτεμβρίου 7,5 ευρώ την ώρα.
Η εξώδικη αυτή απόλυση όχι μόνο πετάει τον συνάδελφο στο δρόμο και τον αφήνει σχεδόν χωρίς εισόδημα για την υπόλοιπη χρονιά, αλλά είναι αποκορύφωμα υποκρισίας, ανεντιμότητας και αδιαλλαξίας, αφού: α) Ο συνάδελφος είχε προσληφθεί κανονικά με βάση τη σύμβαση εργασίας του κλάδου. β) Όταν ο συνάδελφος ζήτησε να πληρωθεί κανονικά, στις 14 Οκτώβρη, ο κ. Τζιώρτζης του κατέβαλε μια διαφορά και του υποσχέθηκε ότι στο εξής θα τον πληρώνει κανονικά. γ) Την Τρίτη 19 Οκτώβρη, ο κ. Τζιώρτζης ανακοίνωσε στο συνάδελφο την απόλυσή του, αναφέροντας αόριστα ότι ορισμένοι, αγνώστου αριθμού, μαθητές ή/και γονείς είχαν ζητήσει οι ίδιοι από τη διεύθυνση την αντικατάσταση του συγκεκριμένου συναδέλφου! Ο κ. Τζιώρτζης αρνούταν επίμονα να κάνει σαφείς του λόγους της απόλυσης ή να αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά ή τυχόν προβλήματα, παρά τις σχετικές εξηγήσεις που ζητούσε επανειλημμένα ο συνάδελφος. Ο συνάδελφος απάντησε ότι δεν του έχει γίνει καμία απολύτως σύσταση, διαμαρτυρία, παράπονο κ.λπ. είτε από τη διεύθυνση είτε από μαθητές/γονείς και ότι ως εκ τούτου θεωρούσε πως η απόλυση ήταν μια εκδίκηση επειδή είχε ζητήσει να πληρώνεται κανονικά και αρνήθηκε να υπογράψει την απόλυσή του.
δ) Το πρωί της Τετάρτης 20 Οκτώβρη, ο συνάδελφος επισκέφθηκε τον κ. Τζιώρτζη παρουσία του προέδρου του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ). Έπειτα από συζήτηση ο κ. Τζιώρτζης δέχθηκε να μην τον απολύσει και το απόγευμα ο συνάδελφος εργάστηκε κανονικά.
Όμως ο κ. Τζιώρτζης άλλαξε πάλι γνώμη και στις 27 Οκτώβρη αποφάσισε ξανά να απολύσει τον συνάδελφο! Τα περί «μαθητών» και «γονιών» που υποτίθεται ότι παραπονιούνται είναι συκοφαντικά και δυσφημιστικά ψέματα. Η απόλυση είναι άκυρη και καταχρηστική, είναι μια απόλυση για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους. Αντί να τηρεί την εργατική νομοθεσία και τις συμβάσεις, ο κ. Τζιώρτζης απολύει τον συνάδελφο που ζητά τα νόμιμα! Παράλληλα η απόλυση αποτελεί μια προσπάθεια παραδειγματικού εκφοβισμού κάθε εκπαιδευτικού και εργαζομένου που διεκδικεί τα αυτονόητα, δηλαδή να πληρώνεται κανονικά.
Η απόλυση αυτή έρχεται σε μια περίοδο στην οποία η τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρούν συστηματικά στην κατάργηση κάθε έννοιας μισθού, εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων. Εργοδότες, κυβέρνηση και τρόικα μας έχουν κηρύξει με το περιβόητο Μνημόνιο έναν πόλεμο. Η απόλυση του συναδέλφου μας είναι ένα δείγμα αυτού του πολέμου, που έχει ξεκινήσει ενάντια και στους εργαζόμενους καθηγητές στον ιδιωτικό τομέα, με έναν απαράδεκτο στόχο: Να εργαζόμαστε ως καθηγητές και να αμειβόμαστε ως δουλοπάροικοι! Αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει.
Ως Σωματείο και ως εργαζόμενοι στον ιδιωτικό χώρο της εκπαίδευσης δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον συνάδελφό μας. Δεν δεχόμαστε την απόλυσή του, καλούμε τον εργοδότη να την αποσύρει άμεσα και καλούμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους να συμπαρασταθούν στον συνάδελφό μας. Κανένας δεν πρέπει να πετάγεται σαν σκουπίδι, κανένας δεν πρέπει να διώκεται επειδή ζητάει τα αυτονόητα και νόμιμα. Όλοι και όλες μαζί να απαιτήσουμε, με κάθε τρόπο (δημοσιοποίηση σε εφημερίδες, με προκηρύξεις, αφίσες, μάζεμα υπογραφών, παραστάσεις διαμαρτυρίας-συγκεντρώσεις έξω από το φροντιστήριο, ηθική στήριξη κ.λπ.) από τον εργοδότη του φροντιστηρίου:

- Να παρθεί πίσω η απόλυση τώρα! Ο συνάδελφος να επανέρθει κανονικά στην εργασία του.
- Να τηρείται στο ακέραιο η σύμβαση εργασίας του κλάδου!