Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Βουλευτής της Κνεσέτ ακυρώνει ταξίδι στην Ισπανία φοβούμενος τη σύλληψή του

Ο βουλευτής της Κνεσέτ Avi Dichter, του κόμματος Καντίμα, σχεδίαζε να πάρει μέρος σε μια διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στην Ισπανία το Σαββατοκύριακο, αλλά αναγκάστηκε να την ακυρώσει εξαιτίας φόβων ότι θα μπορούσε να συλληφθεί, και πιθανώς να φυλακιστεί, από τις αρχές της Μαδρίτης, μετέδωσε η [εφημερίδα] Yedioth Ahronoth την Τρίτη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ προ ημερών, μια ισπανική οργάνωση που ονομάζεται «Η Συμμαχία της Μαδρίτης», κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους εκπροσώπους να λάβουν μέρος σε μια διάσκεψη επικεντρώνοντας στην ειρηνευτική διαδικασία και την Σαουδική πρωτοβουλία. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Νταχλάν είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση.

Η Συμμαχία της Μαδρίτης δουλεύει σε συνεργασία με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Μορατίνος. Οι οργανωτές της διάσκεψης αποφάσισαν να προσκαλέσουν μια μικρή ομάδα βουλευτών της Κνεσέτ από το Ισραήλ, να πάρει μέρος. Ο πρώην πρόεδρος της Σιν Μπετ (μυστικές υπηρεσίες) και βουλευτής Avi Dichter προοριζόταν να τεθεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Dichter ζήτησε να εξεταστεί η πιθανότητα να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη στην Ισπανία σχετικά με μηνύσεις εναντίον του για την ανάμιξή του στη δολοφονία του Salah Shehade * (η οποία έλαβε χώρα όταν ο Dichter ήταν επικεφαλής της Σιν Μπετ) και για την ανάμιξή του στην Επιχείρηση «Χυτό Μολύβι» (τότε ο Dichter ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης). Αφού εξέτασαν τις νομικές πλευρές της κατάστασης, αξιωματούχοι στη Μαδρίτη είπαν στον Dichter ότι η Ισπανία δεν προτίθετο να του παράσχει ασυλία από σύλληψη ή ανάκριση, και κατόπιν τούτου αυτός ακύρωσε τη συμμετοχή του στην εκδήλωση.
Ο Dichter είπε ότι σχεδίαζε να λάβει μέρος στη διάσκεψη για να συζητήσει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά φοβάται ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα ένταλμα σύλληψης η κλήτευση με το που θα έφτανε στην Ισπανία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμοι ισραηλινοί πολιτικοί αναγκάζονται να ακυρώσουν ταξίδια στο εξωτερικό ή να κάνουν μεταβολή με το που προσγειώνονται σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί στην Αγγλία, εναντίον της επικεφαλής του Καντίμα και βουλευτού της Κνεσέτ, Τζίπι Λίβνι, με βάση ισχυρισμούς ότι είχε διαπράξει «εγκλήματα πολέμου» όταν υπηρετούσε ως Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Χυτό Μολύβι».
Ο Dichter απάντησε οργισμένα στη συμπεριφορά της Ισπανίας, στέλνοντας στον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών μια σκληρή επιστολή διαμαρτυρίας.
Ο Dichter σημείωσε ότι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη κατάσταση όπως αυτή, όπου πηγαίνω σε μια χώρα και είμαι ανασφαλής για το αν θα μπορέσω να φύγω χωρίς να συλληφθώ. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τον Avi Dichter, μια σύλληψη τέτοιου είδους έχει επικίνδυνες εθνικές επιπτώσεις».
»Είναι παράλογο εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής, που δούλεψαν με τον παλαιστινιακό μηχανισμό ασφαλείας, με ένας Θεός ξέρει τι ιστορικό, να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν φτάνουν στην Ισπανία. Οι Ισπανοί θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους για την κατάσταση και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση», προσέθεσε.

Άρθρο μεταφρασμένο από Ynet

*ΣτΜ. Ο Salah Shehade ήταν ηγέτης των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, που δολοφονήθηκε το 2002 όταν βομβαρδίστηκε με βόμβα ενός τόνου από F-16, το κτίριο στο οποίο βρισκόταν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 15 άτομα συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και 9 παιδιών. (πηγή σημείωσης: Haaretz )
Salah Shehade