Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

«Επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, που καλούσαν τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του κόμματος, την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου, στο Πεδίον του Άρεως, με ομιλητές την Αλέκα Παπαρήγα, τον Θανάση Παφίλη και τον Νίκο Σοφιανό», καταγγέλλει η ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την επίθεση έκαναν περίπου 15 «οπαδοί της ΑΕΚ», οι οποίοι κτύπησαν και τραυμάτισαν το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Σωτήρη Παρίση. «Τέτοιες επιθέσεις είναι στην ίδια κατεύθυνση με την διακηρυγμένη επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κεφαλαίου για τον περιορισμό της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος». Τέλος, το κόμμα καλεί τους εργαζόμενους της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας, αλλά και τους φιλάθλους της ΑΕΚ «να καταγγείλουν τις φασιστικές πρακτικές και να πάρουν θέση ενάντια στους "ιδιωτικούς στρατούς" που συγκροτούνται από τους μεγαλοκαπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΠΑΕ», ενώ σημειώνει ότι «αυτές οι "συμμορίες" έχουν αποκαλυφθεί πλέον στα μάτια του φίλαθλου κόσμου».

Διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξή του στην επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον τραυματισμό 32 ανθρώπων χθες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανακοινώνοντας παράλληλα, ότι παρατείνει την εκεχειρία που είχε κηρύξει τον Αύγουστο.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat News, το οποίο πρόσκειται στο PKK, «δεν είναι δυνατόν εμείς να κάνουμε μια τέτοια ενέργεια τη στιγμή που το κίνημά μας αποφασίζει να παρατείνει την εκεχειρία. Δεν είμαστε κατά κανέναν τρόπο αναμειγμένοι σε αυτή την επίθεση».

Η εκεχειρία, η οποία κηρύχθηκε στις 13 Αυγούστου και στη συνέχεια παρατάθηκε κατά ένα μήνα στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του Ιουνίου 2011.
Η λήξη της κατάπαυσης του πυρός συνέπεσε την Κυριακή με την επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο αστυνομικούς για την αντιμετώπιση των ταραχών στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.
Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ως πιθανότερους δράστες τους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ, εκτιμώντας ότι δεν βρίσκεται η Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση. Νωρίτερα σήμερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη δυτική Τουρκία δήλωσε στο Reuters πως «οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και η μέχρι στιγμής πρόοδος που επιτεύχθηκε στην έρευνα δίνουν πιθανότητες 90% το ΡΚΚ να βρίσκεται πίσω από την επίθεση», προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι των ερευνών θεωρούν ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα η επίθεση να είναι έργο αριστεριστών, αλλά «η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις αποκλείονται».
Η επίθεση στην πλατεία Ταξίμ συμπίπτει με τις συλλήψεις 16 μελών μίας αριστερής οργάνωσης, του Μετώπου Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κινήματος (DHKP/C), η οποία είχε πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην πλατεία Ταξίμ το 2001, με δύο νεκρούς.
Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, εκφράζοντας εθνική οργή για την επίθεση, κοντά στο Μνημείο της Δημοκρατίας στη μνήμη του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ, δήλωσε: «Σήμερα είναι η μέρα για τις εντονότερες διαμαρτυρίες κατά της τρομοκρατίας».
Δεκαπέντε αστυνομικοί και 17 πολίτες τραυματίσθηκαν χθες στην επίθεση αυτοκτονίας-την ευθύνη της οποίας δεν έχει αναλάβει κανένας-ενώ ο δράστης σκοτώθηκε από την έκρηξη της βόμβας που πυροδότησε, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τουρκική κυβέρνηση. «Πρόκειται για ένα σκανδαλώδες έγκλημα», τονίζει η Κλίντον στο ανακοινωθέν της, στο οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη των Αμερικανών προς την Τουρκία. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία στη μάχη κατά του εξτρεμισμού και για να εγγυηθούν την ασφάλεια στους ειρηνικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο», προσθέτει στο ανακοινωθέν η Κλίντον.
από tvxs.gr