Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Real estate το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας

Εντός Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει τελειώσει με τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, τον μόνο φορέα φοιτητικής μέριμνας στη χώρα μας. Το "όραμα" της διοίκησης για "απογαλακτισμό" του ΕΙΝ "από την κρατική αιγίδα" θα φέρει εις πέρας η Α. Διαμαντοπούλου που χθες επισκέφτηκε το Ίδρυμα για να καταθέσει τα... συχαρίκια της και να δεσμευτεί ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που μετατρέπει το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας σε κερδοσκοπικό φορέα.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, "το ΕΙΝ θα αναλάβει τον συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο της πολιτικής για τη φοιτητική στέγη, που σημαίνει συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να προχωρήσουμε σε νέο τρόπο στέγασης των φοιτητών, είτε σε εστίες, είτε σε διαμερίσματα". Πολύ πιο κατανοητά το διατυπώνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκπόνησε η διοίκηση του ΕΙΝ, σύμφωνα με το οποίο "στόχος, αλλά και όραμα, της παρούσας διοίκησης" είναι "η αποδέσμευσή του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας από την κρατική αιγίδα" και "η επικερδής λειτουργία του". Σε άλλο σημείο του Σχεδίου αναφέρεται ότι στόχος είναι "η απογαλάκτιση του ΕΙΝ από την κρατική επιχορήγηση και την εξέλιξή του σε ανεξάρτητο φορέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια".
Μέχρι και η Ν.Δ. έχει αντιδράσει στην ιδιωτικοποίηση του ΕΙΝ δηλώνοντας δια της Ε. Βόζενμπεργκ την αντίθεσή της στη μετεξέλιξη "ενός από τους παλαιότερους Κοινωφελείς Οργανισμούς σε κερδοσκοπικό φορέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια χωρίς τις απαραίτητες κρατικές εγγυήσεις". "Η κυβέρνηση", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ., "έχει υποχρέωση να διατηρήσει και να ενισχύσει την κοινωνική αποστολή του ΕΙΝ, καθώς η δυσμενής οικονομική συγκυρία δημιουργεί ανάγκες που επιβάλλουν περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών".
Οι επιλογές της κυβέρνησης κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Με σημαία την επιχείρηση εκκαθάρισης των φοιτητικών εστιών από... μόνιμους ενοίκους (φοιτητές και μη), που θα αποδώσει 2.500 δωμάτια, η υπουργός Παιδείας με τη διοίκηση του ιδρύματος προχωρούν για να κατακτήσουν το όραμα, το ΕΙΝ να γίνει μια επικερδής επιχείρηση φοιτητικής στέγης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Α. Διαμαντοπούλου δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά τον όρο "δωρεάν στέγαση" γι' αυτούς που έχουν ανάγκη. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να απαλλαγεί πλήρως από την ούτως ή άλλως ανεπαρκή φοιτητική μέριμνα, την οποία θα χρεώσει στα πανεπιστήμια. Τα ιδρύματα, ανάλογα με τα οικονομικά τους, θα κανονίζουν τις κοινωνικές παροχές στους φοιτητές τους.
Συνολικά λειτουργούν 25 φοιτητικές εστίες, με 8.097 θέσεις, όταν ο αριθμός των... μεταναστών φοιτητών ξεπερνά τις 150.000. Μαζί με τα 6.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν στους φοιτητές τους τα ίδια τα ΑΕΙ μέσω της ενοικίασης ξενοδοχείων, καλύπτεται μόλις το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή στέγη.
Οι φοιτητές και σπουδαστές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα δωμάτιο στη φοιτητική εστία του ιδρύματος που εισήχθησαν μέχρι την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.
Αναδημοσίευση από Αυγή