Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Εφημερίδεεεες!

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: "Ας αλλάξουμε τώρα τις αγοραστικές μας συνήθειες. Δημιουργήθηκε κίνηση πολιτών για να "καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε".
  Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "8 χαράτσια, 7 μερεμέτια στα ακίνητα. Καταιγίδα από φόρους προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών".
Η κυβέρνηση εξετάζει διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία των ακινήτων, καθώς βλέπει ότι η κατακόρυφη πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων δε θα τηςς επιτρέψει να συγκεντρώσει τα έσοδα που προσδοκά από την κτηματαγορά, όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα φέρει οκτώ νέα βάρη σε όσους μεταβιβάζουν ή έχουν ακίνητο "Σε κάθε περίπτωση, το 2011 θα φέρει επιβαρύνσεις".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ελληνική Ριβιέρα ή Παραλιακή; Ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει μεγαλεπήβολα σχέδια".
Η κυβέρνηση δρομολογεί σχέδιο αξιοποίησης της πααρλιακής ζώνης μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, λίγες μέρες μετά την υπογραφή της "συμφωνίας προθέσεων" με το Κατάρ σε μια προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος για σειρά ζωογόνων επενδύσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Στο Δημόσιο εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών. Τι ανατροπές φέρνει ο νόμος για τους δασικούς χάρτες".
Με την ψήφιση νέου νόμου από τη Βουλή, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικών εκτάσεων αναμένεται να επιστρέψουν στο Δημόσιο καθώς θα χαρακτηριστούν ως δάσος, επισημαίνει η εφημερίδα. Για να παραμείνουν στους σημερινούς κατόχους τους θα πρέπει να βρεθούν τίτλοι ή αποδεικτικά κυριότητας από το 1886.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Αναμορφώνοντας τους Έλληνες. Αλλαγή κλίματος εκτός, μεγάλη η δυσφορία εντός".
Σύμφωνα με το συντάκτη του βασικού θέματος της εφημερίδας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αλλάξει εμφανώς στάση απέναντι στην Ελλάδα της κρίσης. "Έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, κάτι δείχνει να αλλάζει, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αφού πλέον υπάρχουν και κάποια θετικά σχόλια για την νέα πορεία που έχει χαράξει η Ελλάδα. Την ίδια όμως στιγμή, εντείνεται το κλίμα δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας" αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο.
Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Εμιράτον της Ελλάδος!"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι  "με το fast track παρακάμπτουν το Σύνταγμα, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, με πρόσχημα τη γραφειοκρατία και την ανάγκη επενδύσεων. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε τριτοκοσμική περιοχή της Ευρώπης με αραβικές επενδύσεις υψηλού κινδύνου, όπως αυτή του Κατάρ στον Αστακό που "έκλεισε" το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Έπονται οι παραλίες, τα δάση, τα δημόσια ακίνητα και επιχειρήσεις. Αντίθετες όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι τοπικές κοινωνίες στην καρικατούρα της "πράσινης ανάπτυξης".
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Εμείς φωνάζαμε αλλά δεν ακούγατε". Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δίνει εξηγήσεις στο "Βήμα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ο επικεφαλής του Eurogroup αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της ελληνικής οικονομίας από το 2008. "Πιέζαμε για μέτρα αλλά δεν εισακουγόμασταν" δήλωσε ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν δικαιολογεί την ανησυχία για νέα μέτρα και αποσαφήνισε ότι οι όροι του μνημονίου δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν από μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. "Έχω πολλούς φίλους στη Νέα Δημοκρατία αλλά το μνημόνιο είναι αυτό που είναι και οι αποφάσεις ελήφθησαν με απόλυτο αίσθημα αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση" επεσήμανε.
ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Εργασιακά: Μεγάλες ανατροπές. Πώς θα γίνονται οι ατομικές συμβάσεις. Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μειωμένες αποδοχές, ελαστικά ωράρια εργασίας με λιγότερες ώρες ή ημέρες απασχόλησης, τρίμηνη διαθεσιμότητα του προσωπικού, εκ περιτροπής εργασία, φθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις, είναι ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζουν ή θα εφαρμόσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για να μη βάλουν λουκέτο λόγω της κρίσης, με την έγκριση φυσικά της τρόικας".
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Μειώσεις σοκ στις αποδοχές. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για 1 εκατ. εργαζομένους".
Θέμα νέων περικοπών στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου θέτει η τρόικα λόγω της αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος και του χρέους από τη Eurostat και της "μαύρης τρύπας" στα έσοδα, σύμφωνα με την εφημερίδα, που αναφέρει επίσης ότι "η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για μειώσεις κατά 10% στον στενό δημόσιο τομέα και κατά 30% στις ΔΕΚΟ μέσω περικοπών στα επιδόματα και στις έκτακτες αμοιβές".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Προκλητικός (γράφοντας τους πάντες) και θρασύς ο Εφραίμ".
"Προκλητικός όπως πάντα. Φαντασμένος. Νομίζοντας ότι είναι απλησίαστος από τον Νόμο και το Σκάνδαλο. Πολύ πριν φτάσει η αστεία έως γελοία Επιστολή Καραμανλή που τους έβγαζε όλους Λάδι και φυσικά και τον Εφραίμ με την γνωστή του παρέα, έτρεξε να τυπώσει, (Κύπρος - Ημερολόγια - Εκδόσεις) Ημερολόγιο για το 2011 με εξώφυλλο το Πόρτο Λάγος, την λίμνη Βιστωνίδα", αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα.
Η ΕΠΟΧΗ: "Κάν' το όπως και... εις Παρισίους".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την Ελλάδα ετοίμασαν για πειραματόζωο, αλλά ήδη στη Γαλλία άρχισαν να αναμιγνύονται τα συστατικά ενός άλλου, εκρηκτικού πειράματος. Στην προσπάθειά του να συντονιστεί πλήρως με τις επιταγές της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης επ' "ευκαιρία" της οικονομικής κρίσης, ο Σαρκοζί πυροδοτεί έναν κοινωνικό αναβρασμό, που ανεβάζει την απεργιακή και κινηματική θερμοκρασία στη χώρα του απειλώντας την ομαλή εξέλιξη των αντιμεταρρυθμίσεων".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δεν γνωρίζουμε ποιοι λαμβάνουν επιδόματα". Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διατυπώνονται βάσιμες υπόνοιες ότι οι περικοπές μισθών δημοσίων υπαλλήλων επεστράφησαν με άλλο τρόπο".
Στο έλλειμμα των ΔΕΚΟ στέκεται στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι θεωρητικώς θα πρέπει να είναι φέτος μικρότερο, αφού μειώθηκαν οι αμοιβές των εργαζομένων. "Ωστόσο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κανένας δεν είναι πρόθυμος να στοιχηματίσει σ' αυτό. "Πώς να ξέρω ότι όσα κόπηκαν από τον βασικό μισθό δεν επεστράφησαν ως υπερωρίες ή επιδόματα;", λέει ανώτερο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου που "σηκώνει τα χέρια ψηλά".
Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει με πάταγο το πολιτικό σκηνικό".
Η "σαρωτική" επικράτηση του Γιάννη Δημαρά στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής αλλά και η "πρωτοφανής" μεταπολιτευτικά δημοσκοπική πρωτιά των αναποφάσιστων στους εθνικούς δείκτες -"ένδειξη που καθιστά την πλέον καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα μάζα ψηφοφόρων πρώτο κόμμα στην κυριολεξία"- έχουν προκαλέσει "διασπορά πανικού στο υπό κατάρρευση καθεστωτικό σύστημα της οικογενειοκρατίας και σήματα σεισμικής αποδόμησης του κομματικού τραστ του Μνημονίου". 
Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ψήφο στη λαϊκή συσπείρωση. Να ηττηθούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, να ενισχυθεί το ΚΚΕ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η ψήφος στη "Λαϊκή Συσπείρωση" θα βοηθήσει την αλλαγή των συσχετισμών. Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη θα αποτελέσουν "βαρόμετρο" για την αντιλαϊκή πολιτική. Ο λαός μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την ψήφο του, για να αποτρέψει τα βάρβαρα μέτρα, που θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές".
Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Ψαλιδίζονται" οι αποδοχές των συνταξιούχων που εργάζονται. Αναστολή σύνταξης στους "κάτω των 55 ετών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων που εργάζονται προβλέπει ο νόμος Ν. 3863/2010 για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση. Με το άρθρο 16 του Ν. 3863/2010 καθιερώνεται ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ενώ επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους συνταξιούχους δεν δηλώνουν την απασχόλησή τους στα ασφαλιστικά ταμεία".
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Μπουρλότο οι εκλογές. Ένα καινούργιο σκηνικό γεννιέται - Ρήγμα στο πολιτικό σύστημα".
"Βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης, ενδεχομένως και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, απειλούν να βάλουν οι επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση", σύμφωνα με την εφημερίδα, που αναφέρει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν "ισχυρούς κλυδωνισμούς και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις".
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "15% επιπλέον φόροι κάθε χρόνο. Με το μνημόνιο Νο2 έως το 2016".
Πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ύψους τουλάχιστον 27 δισ. ευρώ, για την τετραετία 2013-2016 (+15% περίπου κάθε χρόνο) προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να μηδενιστεί σε 6 χρόνια από τώρα φέρνει, όπως όλα δείχνουν, το μνημόνιο Νο 2, το οποίο ήδη συζητείται σε ανώτατα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Realnews: "Ψάχνουν συνενόχους πριν από το ναυάγιο". Ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει τα σενάρια συγκυβέρνησης".
ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα απορρίπτει κάθε συζήτηση για κυβερνήσεις εθνικής ενότητας. "Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συνένοχοι, θέλουμε να αποτρέψουμε το ναυάγιο", δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χαρακτηρίζει "πολιτικούς φεουδάρχες" την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, απορρίπτοντας κάθε συνεργασία ή συμμαχία με όσους "προσέφεραν σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ".
ΝΙΚΗ: "Κατεβάζουν ρολά 19 τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Αναστάτωση και αναβρασμός επικρατούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι περικοπές στον προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων, οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό οδηγούν σε κατάργηση ή συγχωνεύσεις σχολών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πριν από δύο χρόνια οι καθηγητές ήταν 3.000 και τώρα είναι 2.000, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ Γιάννης Τσακνής".
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Η κάλπη βγάζει αντι... μνημόνιο. 3 γκάλοπ ξεκαθαρίζουν το πολιτικό μήνυμα των εκλογών".
Η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ανέρχεται στις έξι ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα μετ ην πανελλαδική μέτρηση της PULSE που πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές και λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων κινούνται δημοσκοπικά κάτω από το όριο του 30% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων καταγράφεται στο 28%, εξαιρετικά υψηλό για προεκλογική περίοδο, όπως επισημαίνεται στο βασικό θέμα.
VETO της Κυριακής: "Τρία "καυτά" εμβάσματα με αποδέκτη τον Μητσοτάκη. Ερευνάται η διακίνηση μαύρου χρήματος με εμπλοκή της Siemens".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ντοκουμέντα- φωτιά φέρνει σήμερα στο φως το VETO, τα οποία αποδεικνύουν τη ροή εκατομμυρίων από την περίφημη offshore εταιρία MAYO -που ελέγχεται για τη σχέση της με τη Siemens- προς τα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας, με αποδέκτη τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη επιβεβαίωση, από επίσημη κρατική αρχή, μιας σκοτεινής σχέσης που διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής".
Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Εξι + δύο περιφέρειες θα κερδίσει η Ν. Δημοκρατία".
Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι ο στόχως των έξι περιφερειών είναι εφικτός "κρυφοκοιτάζοντας", βέβαια, ακόμα δύο περιφέρειες, σύμφωνα με την εφημερίδα που επισημαίνει ότι "Οι ανατροπές που σημειώνονται, οι ζυμώσεις που συνεχίζονται και η αναστάτωση που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική λειτουργούν προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που επιβεβαιώνουν όλες οι μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα κεντρικά του κόμματος". 
Οικονομία
ΕΞΠΡΕΣ: "Όπλο" κατά φοροδιαφυγής οι νέες αντικειμενικές τιμές. Τριπλή φορολογική επιβάρυνση για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με αυθαίρετη δόμηση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εργαλείο" για την πάταξη της φοροδιαφυγής που στηρίζεται σε περιουσία από αυθαίρετη δόμηση σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές θα αποτελέσει το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, που θα προβλέπει μεσοσταθμικές αυξήσεις 30% στις τιμές των ακινήτων στα αστικά κέντρα και ακόμα μεγαλύτερες, της τάξης του 40%-50% στα αγροτεμάχια".
ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: "Επτά τομές στη φορολογία. Τι θα περιλαμβάνει το μίνι φορολογικό ν/σ που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο".
Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων όχι μόνο για τα αδιανέμητα, αλλά και για τα διανεμόμενα κέρδη, καθορισμό των διαδικασιών εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς και όλες τις αλλαγές στον ΦΠΑ, στον ΕΦΚ τσιγάρων και στην φορολογική διοίκηση περιλαμβάνει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τον νέο προϋπολογισμό".
από enet.gr