Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Σε απολογία η σύντροφος και ο κουμπάρος του Γουρνά

Η σύντροφος και μητέρα των δίδυμων ανήλικων παιδιών τού Κώστα Γουρνά, αλλά και ο κουμπάρος του, είναι τα δύο από τα τέσσερα πρόσωπα που έλαβαν «κλήση κατηγορούμενου» από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές, προκειμένου να απολογηθούν «για την αξιόποινη πράξη της ένταξης ως μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση με την ονομασία «Επαναστατικός Αγώνας»».

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης 40 και πλέον μαρτύρων, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα αποτυπώματά τους,που βρέθηκαν κυρίως σε κινητά αντικείμενα, τα οποία κατασχέθηκαν σε σπίτια κατηγορουμένων, οι ανακριτές διεύρυναν τον κατάλογο των κατηγορουμένων, με γνώμονα «ευρήματα» της αντιτρομοκρατικής.
Η κλήτευση των τεσσάρων σε απολογία έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται όμως -όπως έχουν δικαίωμα από τον νόμο- να ζητήσουν προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας με βάση τα οποία τούς εμπλέκουν στην υπόθεση.
Τόσο η σύντροφος του προφυλακισμένου και απεργού πείνας Κ. Γουρνά όσο και ο κουμπάρος του δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν καμία σχέση με την κατηγορία που τους αποδίδεται και καταγγέλλουν ποινικοποίηση των προσωπικών τους σχέσεων.
Η 32χρονη Μαρία Μπεραχά με κείμενό της στην «Ε» κάνει λόγο για «ένα πόλεμο» που «μαίνεται εντός των "τειχών", στην προσπάθεια του κράτους να θέσει τους φυλακισμένους αγωνιστές σε καθεστώς ομηρίας με όλα τα μέσα».
Αναφέρεται σε «προσπάθεια για την εξόντωση του συντρόφου της» και σε «εκδικητική τρομοκρατία που ασκείται σε συντρόφους και συγγενείς» και δηλώνει: «Δεν θα απολογηθώ σε κανέναν για τη ζωή μου και γιατί επέλεξα τον Κώστα για σύντροφο και πατέρα των παιδιών μας. Δεν θα απολογηθώ για σενάρια που έχουν κατασκευάσει για το πρόσωπό μου. Για τις αρχές, δυνητικά και με βάση, μόνο, τις κοινωνικές, πολιτικές και οικογενειακές μας σχέσεις μπορούμε να είμαστε όλοι "μέλη" του "Επαναστατικού Αγώνα". Ας μπει μία τελεία στις διώξεις που προκύπτουν από τις σχέσεις αυτές. Η υπομονή έχει τα όριά της...».
Η Πρωτοβουλία Αναρχικών
Απ' την πλευρά του ο Νίκος Μαλαπάνης, κουμπάρος του ζευγαριού,τονίζει ότι «το μήνυμα είναι σαφές». Και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι σύντροφοι που αρνούνται τις κατηγορίες βρίσκονται στα υπόγεια κελιά με μοναδικά στοιχεία την πολιτική τους δράση και τις συντροφικές τους σχέσεις, που ποτέ δεν αρνήθηκαν, με τους Π. Ρούπα, Ν. Μαζιώτη και Κ. Γουρνά, καθώς και με τον Λ. Φούντα. Το πείραμα θεωρείται επιτυχημένο, ώστε να εφαρμοστεί σε ακόμα περισσότερους. Η δίωξή μου, λοιπόν, είναι ξεκάθαρα πολιτική και εκδικητική. Είναι προς γνώση και συμμόρφωση όσων ακόμα επιλέγουν να μάχονται, όσων είναι έτοιμοι να πάρουν την απόφαση να παλέψουν. Διώκουν σήμερα ξεκάθαρα την αλληλεγγύη,τη συντροφικότητα,την αξιοπρέπεια».
Την ίδια στιγμή, η Πρωτοβουλία Αναρχικών Ενάντια στις Φυλακές, με αφορμή τις μαζικές κλήσεις για εξέταση προσώπων που προέρχονται από τον αναρχικό χώρο, μιλά για «επιχείρηση τρομοκρατίας» και «ομηρίας ενός ολόκληρου κινήματος». Αλλά και με αφορμή τη δίωξη της 32χρονης συντρόφου τού Κ. Γουρνά, για «ολοκληρωτική εξόντωση προσώπων». «Η γυναίκα τού Κ. Γουρνά, Μ. Μπεραχά, μπαίνει κι αυτή σε μια δικαστική ομηρία απ' τον ειδικό εφέτη ανακριτή Δ. Μόκκα, αποδεικνύοντας ότι το κράτος εκτός από εξόντωση και ομηρία κινημάτων και αγωνιστών, στοχεύει πλέον και σε εξόντωση και ομηρία των οικογενειών», καταλήγει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αναρχικών.