Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο τριών απο τους πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής

Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, τριών από τους πέντε πρώην υπουργούς της Ν.Δ. που είχαν αρχικά προταθεί, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

    Πρόκειται για τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό, (πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης) και Πέτρο Δούκα (πρώην υφυπουργό Οικονομικών), οι οποίοι παραπέμπονται μονάχα για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και όχι για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου για την δήθεν κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, για τα οποία είχε επίσης προταθεί η παραπομπή τους.


    Οι άλλοι δύο ελεγχθέντες πρώην υπουργοί, οι κ.κ. Γ. Βουλγαράκης (κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος) και Θ. Ρουσόπουλος (κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου) δεν παραπέμπονται στο δικαστικό συμβούλιο.
  Από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους δικούς της βουλευτές για τη σοβαρότητα του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο είναι και το μοναδικό που δεν εμπίπτει στην παραγραφή.

Για τον Θ. Ρουσόπουλο και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υπέρ ψήφισαν 131 βουλευτές, όχι 38, ενώ υπήρξαν και 8 παρών.
Για την απιστία υπέρ ψήφισαν 131, κατά 37 και 9 παρών.
Για την παράβαση καθήκοντος 130 τάχθηκαν υπέρ, 38 κατά και 9 παρών.
Για τον Γ. Βουλγαράκη, που κατηγορούνταν μόνο για παράβαση καθήκοντος, ναι ψήφισαν 104, 54 κατά και παρών 20.
Για τον Ε. Μπασιάκο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ναι 139, όχι 29 και 8 παρών.
Για την απιστία, ναι 162, όχι 9, παρών 7.
Για την παράβαση καθήκοντος, ναι 139, όχι 27, παρών 10.
Για τον Αλ. Κοντό, σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ναι 134, όχι 34, παρών 9. Για την απιστία, 155 ναι, 13 όχι και 8 παρών. Για την παράβαση καθήκοντος, ναι 136, όχι 31 παρών 9.
Τέλος, για τον Π. Δούκα, για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπέρ τάχθηκαν 134, κατά 34, παρόντες δήλωσαν 8. Για την απιστία, ναι 156, κατά 11 και 7 παρών. Τέλος, για την παράβαση καθήκοντος, ναι 135, όχι 30, και 8 παρών.
  Ψήφισαν 184 βουλευτές ενώ απόντες ήταν 116 (εκτός των 88 της Ν.Δ. και των 15 του ΛΑΟΣ, που αποχώρησαν) Δηλαδή 11 του ΚΚΕ, ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Κιλτίδης από τους ανεξάρτητους.

Πηγή: ΑΠΕ, Ελευθεροτυπία